Úterý, 19. března 2024

Česko ani Německo neznají původ zápachu v Krušnohoří

Česko ani Německo neznají původ zápachu v Krušnohoří

Česko ani Německo stále neznají příčiny zápachu, na který si dlouhodobě stěžují obyvatelé saské strany Krušných hor. Stížnosti se opakují už více než 14 let, řekl dnes ČTK ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) po jednání se svým saským protějškem Thomasem Schmidtem. Pomoci odhalit zdroj zápachu by měl tříletý projekt, který počítá se specializovaným a častým měřením na obou stranách.

Obyvatelé saských měst a obcí v sousedství s Mosteckem zápach přirovnávají ke kočičím výkalům. Na zápach, který podle nich pochází z české strany, si stěžují léta, nejvíc je trápí na podzim a v zimě. Desítky různých měření ale dosud neodhalily zvýšené emise ani zdroj zápachu. Podle Brabce po něm pátrala jak Česká inspekce životního prostředí, tak firmy z litvínovského Chemparku. "Nejzajímavější je to, že vždycky když i v krátké době, kdy to v Německu bylo pozorováno, tam přijeli pracovníci inspekce, Unipetrolu nebo dalších podniků, nikdy nic necítili. My nemáme důvod nevěřit německým sousedům, že se to tam vyskytuje, ale způsob toho přenosu je čím dál záhadnější," řekl ČTK Brabec.

Pomoci najít zdroj zápachu má nový česko-saský projekt, který spolufinancuje Evropská unie. Zaměří se na další měření než jen na ultrajemné částice, které byly měřeny doteď. "Je ambicí, že bychom už v roce 2017 dostali nějaké zajímavé údaje, které by třeba mohly po těch mnoha letech zaměřit zdroj zápachu, protože může být velmi pravděpodobně kombinovaný," uvedl Brabec. Projekt potrvá tři roky.

Zdroj zápachu se snaží najít i Ústecký kraj. Zhruba za čtyři miliony korun koupí přístroj na měření ultrajemných částic. K dispozici by měl být už letos na podzim.

Tereza Malecká

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů