Úterý, 19. března 2024

Chcete dýchat kouř z Chvaletic o deset let déle? ptá se Greenpeace přímo z chladicí věže elektrárny

Chcete dýchat kouř z Chvaletic o deset let déle? ptá se Greenpeace přímo z chladicí věže elektrárny

V brzkých ranních hodinách dnes po stometrovém žebříku vedoucím na ochoz jedné z chladících věží hnědouhelné elektrárny ve Chvaleticích vyšplhalo jedenáct aktivistů. Chtějí upozornit, že provoz největšího znečišťovatele v Pardubickém kraji má být o mnoho let prodloužen. Dle původních slibů měla být elektrárna odstavena nejpozději v roce 2020 [1], nový majitel - Severní energetická - však chce otravovat vzduch nejméně dalších deset let navíc. Elektřinu z tohoto zdroje přitom Česká republika nepotřebuje - vyváží jí čtyřikrát více, než se v Chvaleticích vůbec vyrobí. [2] Toto závažné rozhodnutí přitom úřady vydaly za zavřenými dveřmi, aniž by měla veřejnost možnost se k němu vyjádřit, a aniž by byly jakkoliv posouzeny jeho vlivy na životní prostředí. [3]

green

Ing. Robert Hrdina, obyvatel nedalekých Pardubic, který je právě teď na chladicí věži spolu s dobrovolníky Greenpeace, řekl: "O prodloužení provozu elektrárny ve Chvaleticích jsem se dozvěděl prakticky náhodou. Do letošního května jsem žil v domnění, že se elektrárna uzavírá a najednou za našimi zády schválili, že bude otravovat vzduch o deset let déle. Když se v roce 2008 řešila modernizace a prodloužení provozu ve spalovně v Rybitví, mluvili o tom snad všichni Pardubáci i místní politici. Znečištění z chvaletické elektrárny, které je mnohonásbně vyšší, ovšem politici ignorují."

Proto se zástupci organizace Greenpeace dnes dopoledne vydají na veřejné setkání s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a umožní mu promluvit přímo s lidmi protestujícími na chladicí věži prostřednictvím on-line přenosu. Zároveň ho vyzvou, aby zaujal jasné stanovisko k současnému prodlužování provozu dvou bloků elektrárny Chvaletice i k budoucnosti zbývajících dvou, o nichž se bude rozhodovat v nadcházejícím volebním období.

Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR, řekl: "Považujeme za důležité právě teď, před krajskými volbami, připomenout, že za současný stav může šlendrián či dokonce zlý úmysl krajských úředníků a naprostá lhostejnost a pasivita pana hejtmana a vedení kraje. Ten jako účastník všech správních řízení proti prodlužení provozu elektrárny nehnul ani prstem. Apelujeme na všechny kandidáty do krajského zastupitelstva, aby k budoucnosti největšího znečišťovatele v kraji zaujali jednoznačný a srozumitelný postoj. Občané mají právo ho znát. Brzy se totiž bude rozhodovat i o budoucnosti zbývajících dvou chvaletických bloků."

Uhelné elektrárny navzdory programům odsíření a odprášení z devadesátých let zůstávají hlavním zdrojem znečištění ovzduší v zemi [4]. I nadále způsobují lidem vážné zdravotní problémy a dokonce jim zkracují život. Z výpočtů vědců z univerzity ve Stuttgartu z roku 2013 vyplývá, že znečištění z Chvaletic způsobuje předčasné úmrtí 80 lidí ročně. [5]

S dosavadní technologií by elektrárna musela kvůli přísnější legislativě ukončit provoz do roku 2020. Její vlastníci, miliardáři Pavel Tykač a Jan Dienstl, proto letos zahájili přestavbu dvou bloků elektrárny. Roční emise by tak sice o něco klesly, celkové znečištění způsobené elektrárnou by však za dalších deset let provozu několikanásobně vzrostlo (viz přiloženou infografiku).

Na chladicí věži se dnes po jedenácté hodině objeví první transparent, o pokračování vzkazu budou moci rozhodnout lidé do zítřka do 13.00 v hlasování na internetové stránce www.nechvaletice.cz. Jedna z možných variant upozorňuje na zdravotní dopady elektrárny, ta druhá pak připomíná, že by měla být co nejdříve definitivně odstavena.

Kromě vyvěšení transparentu chystají dobrovolníci na chladicí věži i další aktivity. Akci mohou lidé v reálném čase sledovat v živých vstupech na facebookovém profilu Greenpeace Česká republika a na webové stránce www.nechvaletice.cz. Zde se také mohou připojit k petici za odstavení obstarožních elektráren, jako jsou právě Chvaletice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů