Čtvrtek, 28. března 2024

Pokračování mezinárodního projektu Rozvoj lesů a genofondu místních ekotypů lesních dřevin v Mongolsku

Pokračování mezinárodního projektu Rozvoj lesů a genofondu místních ekotypů lesních dřevin v Mongolsku

V letošním roce byl ve spolupráci Národní asociace mongolských zemědělských družstev a Lesnicko-dřevařské komory ČR realizován tzv. malý projekt v rámci rozvojové pomoci (Local Small Scale Projects). Odborné semináře mongolských a českých lesníků zaznamenaly velký ohlas.

Tento projekt byl iniciován českými a mongolskými lesníky, kteří ve spolupráci s velvyslanectvím ČR v Mongolsku již druhým rokem působí v provincii Darghan-Uul, solmon Khongor a realizují zde komplexní projekt na podporu trvale udržitelného hospodaření v lesích v pojetí českého lesnického know-how.

Na odbornou exkurzi mongolských lesníků, která se uskutečnila v ČR v dubnu t. r., navázal ve dnech 2.-4. září 2016 seminář, kterého se zúčastnilo více než 100 zástupců lesních družstev, přední představitelé státní správy, místní samosprávy, univerzity v Darghanu i výzkumného ústavu FRDC z Ulánbátaru. Zázemí pro uspořádání prezentací i praktických ukázek v nově vybudované lesní školce i na zkusných plochách v okolních lesích poskytlo lesní družstvo Domogt Sharyn Gol.

Všichni účastníci semináře ocenili především ukázky lesnických činností přímo v terénu a předvedení navržených postupů ve srovnání se stávajícím způsobem péče o lesní porosty. V praktickém programu třídenního semináře byla účastníkům předvedena selektivní probírka, ukázka půdní sondy, příklad ochrany přirozeného náletu před okusem zvířaty při pastvení i stromolezení a sběr semen z vybraných geneticky vhodných dřevin.

Náměstek ministra Batbayar Tserendorj z Ministerstva pro životní prostředí a turismus velmi ocenil dosavadní průběh spolupráce mongolských a českých lesnických expertů a konstatoval, že právě takovéto odborné semináře otevírají možnost k diskusím o aktuálních problémech a tématech pro vzájemnou spolupráci. Ředitelka lesnického odboru paní Tungalag. M, která byla přítomna po celou dobu semináře, zdůraznila potřebu prohlubování znalostí v péči o les a podpořila myšlenku vybudovat v tomto areálu lesního družstva Domogt Sharyn Gol školící centrum, ve kterém by v úzké součinnosti s darghanskou univerzitou a výzkumným ústavem probíhala nejen praktická výuka studentů lesnictví, ale i odborné kurzy v rámci celoživotního vzdělávání pro zástupce státní správy a lesních družstev z celého Mongolska.

Pan Baasanbyamba, předseda Mongolské asociace lesnických a dřevozpracujících firem, představil přítomným výhledy a možnosti pro zpracování dřeva a vyjádřil velký zájem o spolupráci s výrobci dřevoobráběcích strojů v ČR.

Zástupce české ambasády, první tajemník Ing. Oldřich Zajíček, v závěrečné části připomněl, že tradice spolupráce obou zemí v oblasti lesnictví má přesně 60 letou historii a potvrdil připravenost české strany v těchto aktivitách pokračovat.

Tento malý rozvojový projekt lze jednoznačně hodnotit jako velmi úspěšný, z mongolské strany zazněla řada pochvalných vyjádření a ocenění zejména praktického dopadu a komplexního přístupu českých lesníků a příkladné podpory ze strany obchodního úseku české ambasády.

účastníci projektu

Účastníci projektu

účastníci výukového semináře

Účastníci výukového semináře

ukázka stromolezectví

Ukázka stromolezectví

školkařská činnost

Školkařská činnost

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů