Úterý, 19. března 2024

Úřady budou moci kontrolovat domácí kotle, novelu podepsal Zeman

Úřady budou moci kontrolovat domácí kotle, novelu podepsal Zeman

Úřady dostanou pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích, a udělovat za prohřešky pokuty. Novelu o ochraně ovzduší, jež to předpokládá, dnes podepsal prezident Miloš Zeman, informoval Hrad. Proti vládní předloze vystupovali zejména zákonodárci pravice, pokládají pravomoc za omezování domovní svobody. Úpravu možná napadnou u Ústavního soudu.

Prověrky domácích kotlů zákon umožní od ledna. Fyzická kontrola by byla až krajním řešením. Mohla by přijít, pokud by se důvodné podezření na porušení zákona objevilo opakovaně. Úředníci budou muset majitele nejdříve písemně vyzvat, aby zjednal nápravu, a informovat ho, co v opačném případě může nastat. Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by hrozil postih až 50.000 korun, stejně jako za topení nevhodným materiálem.

Zastánci kontrol argumentují právem na příznivé životní prostředí. Obce podle nich nyní nemají možnost spalování nevhodných materiálů postihnout, i když je zakázané. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) opakovaně uvedl, že novela by před Ústavním soudem podle jeho názoru obstála.

Předloha také zakotví pravidla pro uznávání zahraničních plaket pro vjezd automobilů do nízkoemisních zón. Žádné zóny zatím ale v Česku vyhlášeny nebyly. Norma rovněž upraví pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Nebudou se navíc vyhlašovat smogové situace nebo regulace při zvýšené koncentraci některých látek v ovzduší, pokud rychle poklesnou. Do zákona se také dostanou imisní limity pro určité částice polétavého prachu.

Novela by mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy. Umožní zavést pro ně emisní limity.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů