Úterý, 19. března 2024

Přes 300 milionů na likvidaci ekologických zátěží či na péči o přírodu a krajinu

MŽP schválilo další stovku projektů z OPŽP...

Přes 300 milionů na likvidaci ekologických zátěží či na péči o přírodu a krajinu

MŽP schválilo dotace pro necelou stovku projektů z Operačního programu Životní prostředí s celkovou dotací přes 300 milionů Kč. Nejvíce finančních prostředků získají projekty zaměřené na inventarizaci a odstraňování starých ekologických zátěží a podporu získají rovněž projekty na zlepšení ochrany a péče o přírodu a krajinu. Dodatečně dotaci získá i několik dalších projektů na zlepšení kvality ovzduší nebo na snížení emisí skleníkových plynů.

,,Hrozbu pro životní prostředí nepředstavují jen staré ekologické zátěže jako takové, ale i smutný fakt, že často tyto kontaminované lokality přitahují různé nezodpovědné subjekty k jejich dalšímu zanášení odpadem. Nevyřešené staré ekologické zátěže jsou tak stále bolavou patou v mnoha regionech ČR," říká ministr Richard Brabec. Také proto MŽP v současném OPŽP 2014-2020 vyhlásilo na podobné projekty řešící staré ekologické zátěže či analýzy jejich rizik už 4 výzvy. K dnešnímu dni tak bylo v této oblasti schváleno 82 žádostí s celkovou dotací 887 milionů Kč.

V aktuálně vyhodnocené výzvě Operačního programu Životní prostředí, která skončila 15. července, mohly o dotace žádat obce, města, kraje, neziskové organizace i podnikatelské subjekty [1] ,,V této oblasti jsme schválili dotaci pro 27 projektů ve výši 190 milionů korun. Konkrétně jde o projekty zaměřené na inventarizaci kontaminovaných či potenciálně kontaminovaných míst, na kategorizaci priorit kontaminovaných míst podle závažnosti, realizace průzkumných prací, analýz rizik i jejich sanaci," doplňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

,,Z dosud vyhlášených výzev ve stávajícím programovém období OPŽP na ekologické zátěže a rizika je možné ještě podávat do 6. listopadu 2017 žádosti v nedávno otevřené 44. výzvě. Pro úspěšné žadatele zde máme připraveno půl miliardy korun [2]," připomíná další dotační možnosti ministr Brabec.

Téměř 100 milionů na zlepšení péče o přírodu a krajinu

Ministerstvo životního prostředí dále nově schválilo dotace z tří výzev [3] na projekty, které povedou ke zlepšení péče o přírodu a krajinu. Nejvíce žadatelů uspělo v oblasti zaměřené na zvýšení kvality prostředí v městech a obcích.

,,V této oblasti jsme schválili 39 projektů. Skoro 60 milionů korun z Operačního programu Životní prostředí tak bude investováno do revitalizací funkčních ploch a prvků sídelní zeleně, včetně vodních ploch a prvků, přičemž finanční spoluúčast příjemců podpory bude činit dalších 38 milionů korun," upřesňuje ministr Brabec.

Na zajištění péče o předměty ochrany v národně významných chráněných územích a v územích Natura 2000 půjde dotace z EU fondů ve výši 17 milionů na 7 projektů. Více než dvoumilionová dotace tak půjde na zlepšení stavu lesů Orlických hor. Dotaci 2,7 mil. korun získá také město Nové Hrady na péči o národní přírodní památku Terčino údolí. Dalších 8 projektů zaměřených na péči o vzácné druhy ve volné krajině i urbanizovaném prostředí a na péči o biotopy a cenná stanoviště, včetně jejich obnovy a tvorby, pak získá podporu z EU fondů takřka 20 milionů korun.

Dodatečně získaly dotaci projekty na zlepšení kvality ovzduší či péči o přírodu a krajinu ze starších výzev. 6milionový finanční příspěvek z OPŽP 2014-2020 tak poputuje na projekt Třineckých železáren na záchytné zařízení prachu. Podporu získá rovněž projekt Správy KRNAP zaměřený na péči o zvěř v mimovegetačním období či projekt obměny technologie pro měření imisí na automatických měřicích stanicích v Plzni, na nějž půjde z evropských dotací bezmála 6 milionů korun. Dodatečně byly schváleny také 4 projekty zaměřené na obnovu chladicích systémů na zimních stadionech v Klatovech, Havlíčkově Brodě, Bohumíně a Hronově s dotační podporou 34,4 mil. Kč. Více než 9 milionů Kč poputuje i na výměnu chladicí technologie v ZŠ ve Varnsdorfu.

Seznam schválených projektů: www.opzp.cz

Poznámky:

[1] Možnými příjemci podpory ve 36. výzvě mohly být kraje, obce a města, svazky obcí, městské části hl. m. Prahy, organizační složky státu, státní podniky, státní organizace, příspěvkové organizace, veřejné výzkumné instituce, veřejnoprávní instituce, vysoké školy a školská zařízení, nestátní neziskové organizace, církve a náboženské společnosti a jejich svazy, obchodní společnosti a družstva, podnikatelské subjekty, fyzické osoby - podnikající.

[2] Více informací zde: www.mzp.cz.

[3] Jednalo se o 27., 28. a 30. výzvu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů