Úterý, 19. března 2024

Státy EU zatím nenašly společný postoj k reformě povolenek

Státy EU zatím nenašly společný postoj k reformě povolenek

Země Evropské unie se dnes nedokázaly shodnout na společném postoji k návrhu na reformu unijního systému obchodování s emisními povolenkami (ETS). Jednání tak budou pokračovat, podle diplomatů by shoda, potřebná pro jednání s europarlamentem, mohla být nalezena v únoru.

"Po začátku platnosti pařížské (klimatické) dohody se na nás všichni dívají, jak budeme schopni přeměnit naše slova v činy," poznamenal slovenský ministr životního prostředí László Sólymos. V práci, kterou se Slovákům nepodařilo dokončit, nyní bude pokračovat jako nová předsednická země Malta.

Systém ETS je jedním ze základních nástrojů, které unie používá ke snižování emisí skleníkových plynů. Jeho reforma je součástí snahy unie reagovat na loňskou dohodu z Paříže a splnit svůj závazek, který k roku 2030 předpokládá snížení emisí o 40 procent proti hodnotám z roku 1990.

Sólymos dnes podotkl, že země EU se umí shodnout v cíli, nejednota ale přetrvává v konkrétních opatřeních, například s ohledem na pravidla bezúplatného přidělování kvót, finanční mechanismy a podobně. Slovenský ministr připomněl, že pokračující diskuse ovlivňují i vývoj už tak nízké ceny povolenek na trhu.

"Přináší to určitou míru nejistoty. Chtěli jsme tuto nejistotu snížit a dát trhu jasný signál dosažením dohody. K tomu se zatím mezi státy nenašla dostatečná politická vůle," podotkl Sólymos.

Náměstek českého ministra životního prostředí Vladislav Smrž podotkl, že některé země dnes - na rozdíl od Česka - nebyly pružné. "Je vlastně škoda, že za rok a půl jsme nebyli schopni dosáhnout obecného přístupu. My jsme se snažili slovenské předsednictví podpořit," řekl novinářům. Připomněl, že EU, která dohodu z Paříže výrazně prosazovala, tak nyní není schopna vyslat signál, že Evropa dělá také pro snížení emisí nějaké konkrétní kroky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů