Úterý, 19. března 2024

Iniciativa kritizuje Brno kvůli ovzduší, magistrát chystá změny

Iniciativa kritizuje Brno kvůli ovzduší, magistrát chystá změny

Občanská iniciativa Dejchej Brno míní, že brněnský magistrát dostatečně nereaguje na překračování limitů znečištění ovzduší polétavým prachem. Koalice dosud nezveřejnila akční plán pro zlepšení stavu, který avizovala v roce 2015. Problémem je také informování lidí o smogových situacích, sdělila ČTK členka sdružení Hana Syslová. Náměstek primátora Martin Ander (SZ) řekl, že magistrát na změně pracuje.

Zákonem stanovený limit 35 dní za rok, kdy může být ovzduší nadměrně znečištěné prachem, loni překročily stanice na Zvonařce a ve Svatoplukově ulici v Židenicích. Na Zvonařce šlo o 40 dní, ve Svatoplukově jich bylo 38, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu. Dejchej Brno v obou případech uvádí o jeden den méně.

Podle iniciativy může za špatné ovzduší až z 90 procent doprava a na zlepšení stavu by se mělo podílet právě vedení města.

Náměstek primátora Martin Ander (SZ) tvrdí, že plán zlepšování kvality ovzduší se už dokončuje a zastupitelé by ho měli schválit v lednu nebo únoru. "Mohl by začít fungovat téměř ihned po schválení," řekl Ander. Náměstek přitom neočekává, že by se projednání mohlo výrazněji zdržet. Nyní se také dojednává smlouva o studii, která by měla zjistit dopad případných nízkoemisních zón na stav ovzduší. Hotova má být v listopadu.

Dalším problémem je podle iniciativy špatná informovanost obyvatel při smogových situacích. Speciální web o ovzduší, který spravuje magistrát, je prý nepřehledný. "O tom, že by třeba SMS o smogu mohli posílat do školek nebo domů seniorů, si můžeme nechat zdát," uvedla členka iniciativy Dejchej Brno Alice Kulhánková. Ander slibuje brzké změny. Peníze na aktualizaci webu jsou už v rozpočtu. "Součástí budou také rady a doporučení, jak se chovat při smogových situacích a web bude nabízet i možnost registrace pro zasílání upozornění o změnách stavu ovzduší," uvedl náměstek.

V Brně je rozmístěno 12 stanic, které stav ovzduší monitorují. V roce 2015 byly limity v počtu prašných dní překročeny pouze na Zvonařce, rok předtím meteorologové zaznamenali překročení na třech místech, přičemž bylo téměř dvojnásobné, než povoluje zákon. Podle Roberta Zkeřila z Českého hydrometeorologického ústavu se na stavu ovzduší kromě dopravy významně podílí také počasí, zejména v zimě. "Stačí, aby v Brně byla silnější inverze a limit by překročilo více stanic," uvedl. Hodně přitom záleží také na topné sezóně.

Iniciativa Dejchej Brno vznikla v roce 2013 s cílem upozornit radnici a veřejnost na překračování limitů polétavého prachu. Ten poškozuje dýchací a srdeční ústrojí a zvyšuje výskyt rakoviny.

Kateřina Červíková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů