Úterý, 19. března 2024

V Praze bude více stanic, které měří škodliviny z dopravy

 V Praze bude více stanic, které měří škodliviny z dopravy

Technická správa komunikací (TSK) rozšíří systém monitorování škodlivin z dopravy v Praze. Pořídí 18 měřicích stanic, celkem jich tak bude v centru metropole 30. Podle výsledků měření je možné i usměrňovat dopravu, řekla ČTK mluvčí TSK Barbora Lišková. Doprava je v Praze největším zdrojem znečištění ovzduší.

Prvních 12 monitorovacích stanic bylo umístěno v Praze 1, Praze 3 a Praze 8 loni. Zařízení, která městská firma nakupuje, jsou levnější než ta, které používají meteorologové. "Tato zařízení jsou určena pouze pro informativní sledování charakteristik životního prostředí, nikoliv certifikovaná měření," vysvětlila Lišková. Osmnáct nových stanic TSK podle věstníku veřejných zakázek dodá firma Media Channel za 4,8 milionu korun.

Stanice měří teplotu, vlhkost, tlak vzduchu, rychlost a směr větru, plyny v ovzduší a množství částeček prachu, které při vysokých koncentracích tvoří smog. "Na základě vyhodnocení údajů budeme schopni usměrňovat městský silniční provoz z dopravní řídící ústředny například úpravami chodu světelných signalizací na křižovatkách v oblasti se zhoršeným životním prostředím," dodala mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů