Úterý, 19. března 2024

ČR patří k zemím, které musejí zlepšit ochranu ovzduší, uvedla EK

ČR patří k zemím, které musejí zlepšit ochranu ovzduší, uvedla EK

Třiadvacet z celkového počtu 28 členských zemí Evropské unie a více než 130 evropských měst překračuje mezní hodnoty stanovené pro kvalitu ovzduší. Hlavním zdrojem znečištění je přitom doprava. Vyplývá to z materiálů, které dnes zveřejnila Evropská komise a které popisují silné a slabé stránky unijní osmadvacítky v oblasti životního prostředí. Také pro Českou republiku je "zlepšení kvality ovzduší v kritických oblastech země," zejména ve městech, jedním z hlavních úkolů k nápravě.

"Kvalita ovzduší zůstává v některých oblastech země i nadále významným problémem. Nedostatek vody pak vede k tomu, že se zvyšují obavy, pokud jde o zavedení správné kombinace opatření pro boj s tímto nedostatkem," uvádí zpráva týkající se České republiky.

Materiál připomíná, že v Česku má ochrana přírody dlouhou tradici, problémem jsou ale konflikty s ostatními odvětvími. V textu jsou také zmíněny nedostatky ohledně předpisů týkajících se posuzování vlivů na životní prostředí, včetně nedodržování unijních pravidel. "Vysoká fluktuace zaměstnanců po každých volbách se ale negativně odráží na provádění environmentálních zákonů a politiky," uvedla dnes unijní exekutiva.

Komise naopak ocenila způsob jakým jsou v České republice sledovány ohrožené druhy, program odpovědnosti výrobce pro komunální obalový odpad nebo úroveň mezinárodní spolupráce.

Podle odhadu Bruselu by mohla správně přejatá evropská legislativa v této oblasti unii ročně ušetřit asi 50 miliard eur (1,35 bilionu Kč) v nákladech na zdravotní péči i v přímých nákladech. Podle průzkumu Eurobarometru se tři ze čtyř občanů domnívají, že pro ochranu životního prostředí v jejich zemi je legislativa EU nezbytná, a čtyři z pěti souhlasí s tím, že by unie měla mít možnost kontroly jejího uplatňování.

Jakub Dospiva

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů