Úterý, 19. března 2024

Spory obyvatel Dašic kvůli zápachu z továrny trvají už deset let

Spory obyvatel Dašic kvůli zápachu z továrny trvají už deset let

Už deset let se sdružení Za Dašice zdravější a další obyvatelé města snaží o soudní zrušení povolení k trvalému provozu závodu společnosti Kataforesis CZ. Lidem vadí zápach z továrny, která stojí v blízkosti rodinných domů. Městský soud v Praze povolení po několikaletém projednávání minulý rok zrušil, v mezidobí však krajský úřad vydal povolení nové.

Právní bitva trvá od roku 2007, stížnosti na zápach začaly už zhruba pět let předtím. Povolení k provozu byla střídavě vydávána úřady a rušena soudy. Společnost Kataforesis CZ před několika lety instalovala s pomocí evropské dotace jednotku termické oxidace, aby zápach z továrny omezila.

"Lidé si dnes nestěžují, zařízení je vybaveno nejlepší dostupnou technikou. Plní všechny normy z hlediska ochrany ovzduší a nejsou s ním žádné problémy," řekl ČTK Richard Pinkas z odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu.

Zlepšení situace potvrzuje i Alena Janáková ze sdružení Za Dašice zdravější. Podle ní však spor nekončí, vyčítá úřadům, že chtějí povolení k provozu vydat bez posouzení vlivu na životní prostředí (EIA). "Chtějí to zase udělat tak, jak to už soud zamítl," řekla ČTK Janáková.

Krajský úřad se nyní musí s protichůdnými rozhodnutími vydanými soudem a ve správních řízeních vyrovnat. Vyzval všechny zúčastněné strany, aby se vyjádřily ke shromážděným podkladům.

Firma Kataforesis CZ, která se zabývá elektrostatickou úpravou povrchů součástek převážně automobilového průmyslu, patří španělské společnosti Grupo Kataforesis. Ta v Dašicích působí od roku 2001.

Podobné problémy s činností kataforézní linky v současnosti řeší Okresní soud v Nymburku. Obyvatele města dlouhodobě obtěžuje zápach z provozu firmy AZOS, radnice chce ukončit činnost lakovny ve městě. Společnost kritiku dlouhodobě odmítá a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů