Úterý, 19. března 2024

Brno zváží, jestli je pro město vhodné zavedení nízkoemisní zóny

Brno zváží, jestli je pro město vhodné zavedení nízkoemisní zóny

Brno dá vypracovat studii, na jejímž základě zváží zavedení nízkoemisní zóny v některých lokalitách. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Studie má být hotová do podzimu. V případě zavedení nízkoemisní zóna omezí průjezd aut se škodlivými výfuky některými místy. Cílem je zlepšit ovzduší. Nízkoemisní zóna je jen jedno z mnoha opatření, jež by ke zlepšení ovzduší měla vést.

Studii proveditelnosti vypracuje městská společnost Brněnské komunikace. Radní dnes schválili smlouvu. Na detailních modelech dopravy a rozptylové studii se ověří, jaký lze očekávat dopad na kvalitu ovzduší v případě zavedení nízkoemisních zón. "Neznamená to, že zavádíme nízkoemisní zónu, ale teprve potřebujeme získat podrobné podklady o tom, co by takové zavedení v Brně znamenalo z hlediska fungování dopravy a kvality ovzduší," uvedl Ander. Nedávno město zvažovalo zavedení MHD zdarma v době smogové situace. Přestože to město ještě neschválilo, někteří lidé už při vyhlášení smogové situace cestovali MHD bez platného lístku.

Ze studie by mělo být patrné, jestli je nízkoemisní zóna vhodná, pro která místa, jaký typ aut s jakým množstvím škodlivin by omezovala a další věci. Týkat by se mohla různých míst. "Základní návrh bude spočívat uvnitř velkého městského okruhu a například ulice Úvoz. To je přesně ta komunikace, kudy si někteří řidiči zkracují cestu přes město, přitom místo mohou objet po okruhu, který je v tomto úseku funkční a bez problémů," řekl Ander.

Město ale chystá i další opatření, kterými zlepšit ovzduší. V dopravě je to zatraktivnění MHD a její preference na křižovatkách, což má dostat lidi z aut do městské hromadné dopravy, dále i větší úklid a snižování prašnosti, ale i omezování pálení suchých rostlinných materiálů, přičemž chce město nabídnout lidem jinou formu jejich likvidace. Podle Andera zůstává ve hře i MHD zdarma v době smogové situace. Rada MHD zvažovala už před dvěma týdny, zatím ale návrh neschválila.

Brno má s kvalitou ovzduší problém delší dobu. Každý rok některé stanice překročí zákonem stanovený limit 35 dnů, kdy může být ovzduší nadměrně znečištěné prachem. Loni limit překročily stanice na Zvonařce a ve Svatoplukově ulici v Židenicích.

Lenka Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů