Úterý, 19. března 2024

Praha připravuje regulační řád dopravy při výskytu smogu

 Praha připravuje regulační řád dopravy při výskytu smogu

Praha připravuje regulační řád pro omezení dopravy v době výskytu smogu. Zatím může regulovat jen průmyslové podniky, nejvíc znečištění je ale z aut. V tiskové zprávě o tom dnes informoval pražský magistrát. Návrh chce mít do konce září.

Řád má omezit hlavně prachové částice. "Bude to první regulační řád vztahující se k částicím PM10, které nás v současné době nejvíc trápí. V dřívějším řádu se reguloval pouze oxid dusičitý, jehož hodnoty se již podařilo výrazně snížit," uvedla radní pro životní prostředí a infrastrukturu Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Při přípravě regulačního řádu bude Praha vycházet ze srovnání s ostatními evropskými městy. Potom bude vypracovaná studie proveditelnosti, návrh by měl být hotový do konce září. Do konce roku by ho pak měly schválit rada a zastupitelstvo.

Se smogem se hlavní město potýkalo od začátku roku několikrát. Vedení Prahy zvažovalo mimo jiné zavedení MHD zdarma v době, kdy meteorologové vyhlásí smogový stupeň regulace. Smogovou situaci, která ji předchází, meteorologové vyhlašují, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin neočekávají pokles. Regulace se vyhlašuje při 150 mikrogramech na metr krychlový.

Současná legislativa umožňuje v metropoli v době vyhlášení regulace omezit jen průmyslové zdroje znečištění, jako jsou cementárny nebo kamenolomy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů