Úterý, 19. března 2024

U soudu dnes pokračuje spor Nymburku se zinkovnou

U soudu dnes pokračuje spor Nymburku se zinkovnou

Nymburský okresní soud dnes pokračuje v řešení sporu mezi městem Nymburk a zinkovnou a lakovnou AZOS, jejíž provoz dlouhodobě obtěžuje obyvatele města zápachem. Vedení města chce, aby firma z města odešla, nebo ukončila provoz. AZOS kritiku dlouhodobě odmítá a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy.

U soudu dnes bude vyslechnuto dalších osm svědků. Rozsudek však podle soudkyně Hany Zdeňkové nejspíše nepadne. "Žalovaní navrhují svědky, kteří tvrdí, že jsou nemocní a kvůli tomu chtějí jednání odročit. Nové svědky zároveň navrhuje i žalobce," řekla ČTK soudkyně.

Dvě jednání okresního soudu se uskutečnila už v půlce ledna, vypovídali jak obyvatelé domů sousedících se závodem AZOSu, tak i zaměstnanci firmy. Jejich výpovědi se však diametrálně lišily. Nymburští obyvatelé zmiňovali zdravotní problémy způsobené zápachem z provozu zinkovny. Obtíže prý mají až od chvíle, kdy AZOS začal ve městě působit. Popisovali záchvaty kašle nebo svědění celého těla.

Zaměstnanci firmy naopak u soudu popisovali, že žádný zápach z provozu necítí. Domnívají se, že občasné zápachy pocházejí z blízké sladovny. Jedna ze zaměstnankyň firmy dokonce uvedla, že dříve měla zdravotní problémy, ty ale zmizely ve chvíli, kdy začala pracovat v AZOSu.

Nové vedení města se několikrát setkalo jak s vedením zinkovny, tak se zástupci spolku Permanent, který vznikl za účelem boje proti AZOSu. Chtěli si vyjasnit postoje a názory na věc a prověřit informace, které předávalo minulé vedení města. O problému radnice jedná i se Středočeským krajem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů