Úterý, 19. března 2024

Radní Šanc: V provozu AZOS byl nepořádek a díra ve vzduchotechnice

Radní Šanc: V provozu AZOS byl nepořádek a díra ve vzduchotechnice

Radní Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Ivo Šanc (STAN) dnes u nymburského soudu uvedl, že v provozu zinkovny AZOS byl při jeho lednové návštěvě nepořádek. Řekl také, že jeho spolupracovníci tam tehdy našli díru ve vzduchotechnice. U soudu dnes pokračoval spor mezi firmou AZOS a Nymburkem. Obyvatele města dlouhodobě obtěžuje zápach z provozu AZOSu, radnice chce po soudu, aby rozhodl o ukončení činnost zinkovny ve městě. Firma kritiku odmítá a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. Soud byl dnes odročen na duben.

"Dvakrát jsem navštívil Nymburk s cílem udělat si názor na AZOS. Jednou jsem byl jen na ulici, to jsem žádný zápach necítil. Podruhé jsem závod v rámci kontrolní prohlídky navštívil 10. ledna, kdy mi bylo umožněno podívat se dovnitř. Můj čich nefunguje na sto procent, ale i já jsem cítil slabý závan," řekl radní. Dodal, že v době návštěvy kontrolní skupiny byla závada na vzduchotechnice. "Kolega vyšplhal po žebříku na střechu dopalovací stanice a tam objevil otvor asi 15 krát 15 centimetrů," řekl.

U soudu vypovidala i ředitelka firmy Odour Petra Auterská. Společnost se zabývá měřením pachových látek olfaktometrickou metodou. Tato metoda spočívá v hodnocení odebraných vzorků několikačlennou komisí. Měření této firmy podle Auterské odhalilo přítomnost třiceti až čtyřiceti pachových jednotek v okolí závodu AZOSu. "Česká republika žádné limity nemá, ale například Dánsko má limit pět pachových jednotek," uvedla Auterská.

"Toto měření nemá oporu v žádném zákoně. Navíc bylo financováno z peněz našich odpůrců, na rozdíl od měření České inspekce životního prostředí nebo Státního zdravotního ústavu. Dohromady bylo těchto měření provedeno zhruba třicet, žádné nikdy nic nezjistilo," řekl ČTK mluvčí společnosti AZOS Karel Samec.

Právní zástupce města Bohuslav Sedlatý u soudu řekl, že když se výpovědi natolik liší, některý ze svědků se zřejmě dopouští křivé výpovědi a "mělo by to být předmětem šetření policie."

Dvě jednání okresního soudu se uskutečnila už v půlce ledna, vypovídali obyvatelé domů sousedících se závodem AZOSu i zaměstnanci firmy. Jejich výpovědi se však diametrálně rozcházely. Nymburští obyvatelé zmiňovali zdravotní problémy způsobené zápachem z provozu zinkovny. Obtíže prý mají až od chvíle, kdy AZOS začal ve městě působit. Popisovali záchvaty kašle nebo svědění celého těla.

Zaměstnanci firmy naopak u soudu řekli, že žádný zápach z provozu necítí. Domnívají se, že občasný zápach pochází z blízké sladovny. Jedna ze zaměstnankyň firmy dokonce uvedla, že dříve měla zdravotní problémy, ty ale zmizely ve chvíli, kdy začala pracovat v AZOSu.

Nové vedení města se několikrát setkalo jak s vedením zinkovny, tak se zástupci spolku Permanent, který vznikl za účelem boje proti firmě. Chtěli si vyjasnit postoje a názory na věc a prověřit informace, které předávalo minulé vedení města. O problému radnice jedná i se Středočeským krajem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů