Úterý, 19. března 2024

Vsetínští zastupitelé protismogová opatření ve městě nepřijali

Vsetínští zastupitelé protismogová opatření ve městě nepřijali

Vsetínští zastupitelé dnes nepřijali soubor protismogových opatření, které navrhovala Koalice pro otevřený Vsetín (KOV), jež tvoří Strana zelených, Piráti a občanské sdružení Vsetínské fórum. KOV navrhovala, aby radnice po vzoru jiných měst zasílala varovné sms zprávy, zavedla v případě smogu městskou hromadnou dopravu zdarma či podpořila výměnu kotlů v domácnostech. Zastupitelé všechna opatření zamítli, až na bod, podle něhož lidé mají respektovat doporučení meteorologů. Podle starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL) je město zasaženo zejména smogem z Polska a lokální opatření situaci příliš neovlivní.

"Situace se musí řešit jinde a jinak, moravští hejtmani jsme se dohodli, že budeme jednat s vládou," uvedl Čunek. Ve městě je podle něj velkých znečišťovatelů málo, město může informovat občany, využít však může například rozhlasový varovný systém. Například v Přerově, kde je silný průmysl, je podle něj do sms systému přihlášeno asi 1600 lidí, systém byl využit za rok sedmkrát.

Podle lídra KOV Michala Berga je však možné systém využít i jinak, například v případě mimořádných událostí či při informování obyvatel o konání zastupitelstva.

Ve Zlínském kraji, tedy i ve Vsetíně, byla letos již několikrát vyhlášena smogová situace, což je pro kraj netypické. Podle Berga je ve Vsetíně dlouhodobě kolem 24 až 26 mikrogramů polétavého prachu v ovzduší na metr krychlový, limit je 50 mikrogramů.

Smogová situace se vyhlašuje, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic v kraji překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles. Regulace se vyhlašuje, pokud dvanáctihodinový průměr koncentrací překročí hranici 150 mikrogramů na metr krychlový a na dalších 24 hodin se nečeká pokles. Nejhorší situace byla letos podle Berga v polovině února, kdy bylo ve městě naměřeno 156 mikrogramů. Berg také kritizoval, že na webu města se informace o špatném ovzduší objevila až po několika dnech. Město by podle něj mělo také informovat školy, školky či zdravotnická zařízení.

MHD zdarma by stála město 50.000 korun denně, situaci by to nevyřešilo, do města spíše přijíždí lidé autem odjinud, míní Čunek.

Vsetínskou radnici vede koalice lidovců, hnutí ANO a STAN, v jednadvacetičlenném zastupitelstvu ale má jen deset křesel. Zvolení starosty a rady umožnila KOV, dohoda však nezavazuje k žádné automatické podpoře koalice. V opozici je ČSSD, ODS, komunisté a TOP 09.

Jana Kuncová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů