Čtvrtek, 28. března 2024

Další dotace na kotle začne Středočeský kraj rozdělovat v dubnu

Další dotace na kotle začne Středočeský kraj rozdělovat v dubnu

Další dotace na nové kotle začne Středočeský kraj rozdělovat v dubnu. Hejtmanství na to bude mít víc než 50 milionů korun, schválili dnes krajští zastupitelé. Peníze kraj získal od ministerstva životního prostředí. Na zhoršeném ovzduší v regionu se podílí vedle dopravy i zastaralé kotle a špatný způsob topení.

"Majitelé rodinných domů mohou v našem kraji čerpat příspěvek na výměnu zdrojů tepla na pevná paliva až do roku 2018," uvedla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Bližší informace najdou zájemci na úřední desce hejtmanství.

Dotace už ale oproti dřívějším pravidlům nedostane ten, kdo by chtěl pořídit nový kotel na uhlí nebo na plyn, podpora je určena pro kotle na biomasu nebo pro tepelná čerpadla. Peníze nemůže hejtmanství přidělit ani na pořízení takzvaného kombinovaného kotle, který spaluje uhlí a dřevěné pelety. Pravidla změnila Evropská komise.

V prvním kole dotací na nové kotle hejtmanství rozdělovalo zhruba půl miliardy korun mezi více než 4000 žadatelů. Podle pevně stanovených pravidel dotační výzvy musí Středočeský kraj do roku 2018 vyměnit 3460 kotlů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů