Úterý, 19. března 2024

NIZOZEMSKO: Rezoluce parlamentu k zásadnímu snížení emisí

NIZOZEMSKO: Rezoluce parlamentu k zásadnímu snížení emisí

Čerstvě schválená rezoluce nizozemského parlamentu vyzývá k rozsáhlému snížení emisí, jehož předpokladem je uzavření všech uhelných elektráren v zemi. Rezoluci podpořily obě velkokoaliční strany. Mají ji respektovat i jejich ministři.

Hlavní politické strany v Nizozemsku - liberálové z Lidové strany pro svobodu a demokracii a sociální demokraté ze Strany práce, jež vládnou od roku 2012 ve velké koalici - vyslaly zemi na cestu k úplnému energetickému obratu, jenž by měl v nizozemském případě znamenat takzvaný výstup z uhlí. Stalo se tak na konci minulého týdne. Jejich parlamentní většina totiž schválila sněmovní rezoluci, dle níž by měl stát vyvíjet takovou politiku, aby snížil do roku 2030 emise skleníkových plynů o pětapadesát procent.

Znalci uvádějí, že splnění příslušného závazku předpokládá uzavření všech dosud fungujících uhelných elektráren v zemi. A představitelé obou hlavních stran se k tomuto cíli i specificky hlásí.

,,Zavřít uhelné elektrárny, byť byly spuštěny nedávno, je nejefektivnější způsob, jak dosáhnout klimatických cílů určených Pařížskou dohodou. Nemůžeme využívat uhlí, které má obrovské náklady na celosvětové klima," uvedla pro Guardian místopředsedkyně parlamentu Stientje van Veldhovenová z Lidové strany pro svobodu a demokracii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů