Úterý, 19. března 2024

Celosvětová úroveň emisí loni opět zůstala téměř beze změny

Celosvětová úroveň emisí loni opět zůstala téměř beze změny

Celosvětová úroveň emisí ze spalování fosilních paliv, které přispívají k oteplování klimatu, loni již třetím rokem za sebou zůstala téměř beze změny, a to navzdory pokračujícímu hospodářskému růstu. Vyplývá to podle listu Financial Times z údajů Mezinárodní energetické agentury (IEA).

"Je to velmi vítaný vývoj," uvedl generální ředitel IEA Fatih Birol. Upozornil, že uhlí je nahrazováno zemním plynem a že se stále zvyšuje cenová dostupnost energie z obnovitelných zdrojů. Údaje IEA podle listu naznačují, že přechod k ekologičtější globální ekonomice je rychlejší, než se dříve předpokládalo.

Ve Spojených státech loni emise klesly o zhruba tři procenta, a vrátily se tak na úroveň z roku 1992. V Číně se emise snížily o jedno procento, přispělo k tomu zahájení provozu sedmi nových jaderných reaktorů, napsal Financial Times.

Profesorka Corinne Le Quéréová z britské University of East Anglia upozorňuje, že k odvrácení globálního oteplování nestačí růst celosvětových emisí zastavit, ale je zapotřebí emise snížit. "Stabilizace emisí nestačí," prohlásila Quéréová, která se zabývá klimatickými změnami.

Ideální by podle ní bylo, kdyby emise oxidů uhlíku vznikající při spalování fosilních paliv klesly do roku 2050 na nulu, protože je lze redukovat snadněji než negativní dopady na ovzduší spojené s jinými aktivitami, například se zemědělstvím či kácením lesů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů