Pátek, 29. března 2024

Nákladní tramvaje opět v ulicích Drážďan

Nákladní tramvaje opět v ulicích Drážďan

Od 3. 1. 2001 byly v německých Drážďanech v provozu dvě atypické modře lakované tramvaje, které nesloužily pro přepravu osob, ale jako nákladní vozidla pro transport dílů do nově otevřené továrny společnosti VW známé jako Gläserne Manufaktur v blízkosti centra města. Po ukončení produkce automobilu VW Phaeton, jenž byl v saské metropoli kompletován, byl na konci března 2016 ukončen i provoz obou nákladních tramvají známých jako CarGoTram.

Nákladní tramvaj v ulicích Drážďan. (foto: Libor Hinčica)

Vozidla jsou v majetku automobilky, která ještě v létě 2016 nechtěla oznámit, zda s tramvajemi pro zajištění logistiky v oblasti zásobování ještě nadále počítá. Na základě dohody s dopravcem (DVB AG) byl jeden vůz odstaven od konce března 2016 v areálu vozovny Trachenberger, druhý pak zůstal stát u vykládací rampy ve výrobním závodě VW, který byl v krátké době přeměněn z netradiční továrny na zážitkové centrum pro turisty. Na podzim 2016 ale padlo rozhodnutí, že se do Drážďan opět výroba automobilů vrátí. Dieselové Phaetony měly být nahrazeny elektromobily VW e-Golf. Jejich výroba by měla být zahájena od začátku dubna 2017, tedy přesně rok poté, co skončila výroba automobilů Phaeton.

V rámci zajištění dodávek náhradních dílů byla opět přihrána důležitá úloha tramvajím, které začaly již od 24. 3. 2017 navážet potřebné díly z meziskladu na nádraží Friedrichstadt do továrny. Na zkušebních jízdách se však začaly tramvaje objevovat již dříve, a to průběžně už od počátku letošního roku. Ke svému účelu - přepravě nákladů - ale slouží až od pátku.

Nákladní tramvaje do Drážďan měla původně dodat pražská ČKD, která uspěla ve výběrovém řízení se svou řadou nákladních vozů TNA2 a BNA2. Kvůli krachu výrobce ovšem dodala vozidla jiného typu firma Schalker Eisenhütte. Vozy o délce 59,4 m jsou nejdelšími tramvajemi provozovanými v Evropě. Zásobování Skleněné manufaktury budou tramvaje realizovat třikrát denně. Trasu dlouhou 5,5 km zvládnou urazit za 25 min.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů