Úterý, 19. března 2024

Po vydatné zimě dopřejte servis nejen autu, ale i komínu

Ničivé požáry, otravy oxidem uhelnatým, smog, ale také zodpovědnější chování majitelů a ubývání nekvalitních kontrol spalinové cesty. Tak vypadala letošní zima z pohledu kominíků.

Po vydatné zimě dopřejte servis nejen autu, ale i komínu

Česko letos promrzlo nejvýrazněji za posledních 50 let, podniky i domácnosti musely vytápět daleko intenzivněji než v minulých letech, a to se projevilo i na stavu komínů. Na konci topné sezóny by proto lidé neměli příliš otálet a co nejdříve zavolat kominíka na pravidelnou kontrolu spalinové cesty.

,,Bezpečnost je pro lidi čím dál tím důležitější potřebou, ne vždy se podle toho ale chovají. Zatímco auto dávají po zimě do servisu takřka automaticky, o spalinovou cestu již tak důkladně nepečují. Vydatná zima přitom zanechala na komínech a kouřovodech významný podpis v podobě nánosů a opotřebení,"říká Jaroslav Schön, prezident Společenstva kominíků ČR.

Situaci přeci jen trochu zlepšila nová komínová legislativa, která od začátku loňského roku vychází z požárního zákona a zahrnuje například i sankce za nedodržení předpisů. Pokuta hrozí jak kominíkovi za špatně provedenou práci, tak uživateli za nesplněnou lhůtu.

,,Je pravda, že od loňského roku častěji zvedáme telefony a vyjíždíme do terénu na čištění a kontroly spalinových cest. Zároveň však cítíme, že česká veřejnost je už trochu unavená z dalších a dalších regulací. Proto lidem vysvětlujeme, že se v praxi vlastně zas tak moc nezměnilo. U plynových kondenzačních kotlů se podmínky dokonce zmírnily. I nadále platí to nejdůležitější: kdo chce bezpečně vytápět domácnost, měl by minimálně jednou za rok zavolat kominíka," říká Jaroslav Schön.

,,V poslední době se vynořil nový problém, a to zadehtované komíny způsobené zejména spalováním dřevní hmoty, nízkou teplotou ve spalovací komoře a nízkou teplotou spalin. Na vině je částečně špatná obsluha, ale také obecný požadavek zvyšovat energetickou účinnost spotřebičů spalin, což v důsledku vede ke snižování teploty spalin," říká Pavel Dědič, člen rady Společenstva kominíků ČR.

Po delším období bez poctivého mrazu letos celé Česko dlouhé týdny svíral smog, který běžně trápí pouze velká města a Ostravsko. Podle odborníků byly na vině kromě osobních automobilů právě lokální topeniště, která jsou zdrojem poloviny celkového objemu jemného polétavého prachu na území České republiky. Letošní topná sezóna tak i tímto způsobem připomněla nutnost správně topit a starat se o spalinovou cestu.

,,Málokdo ví, že k zajištění čistších spalin nestačí jen kvalitní palivo a kvalitní kotel. Je potřeba také správně topit a v neposlední řadě i udržovat v perfektním stavu spalinovou cestu. Pokud je jediný z těchto parametrů nedostatečný, je špatný celý výsledek," říká Jaroslav Schön.

Funkční spalinová cesta je základním předpokladem pro bezpečné vytápění. Stát proto vyžaduje, aby majitel či provozovatel domu minimálně jednou ročně zavolal kominíka a objednal čištění a kontroluspalinové cesty. Nezáleží přitom na druhu používaného paliva. Platná právní úprava z dobrých důvodů požaduje kominický servis i u spalinových cest sloužících pro spotřebiče na plyn. U nich je sice nižší riziko požáru, o to vyšší je však riziko otravy oxidem uhelnatým.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů