Úterý, 19. března 2024

La Repubblica: Polétavý prach vede k úmrtí milionů lidí

 La Repubblica: Polétavý prach vede k úmrtí milionů lidí

Ve 14. století pomáhala nucená izolace zboží a osob při příjezdu do přístavu - známá jako karanténa - omezit šíření moru v Evropě. Dnes je všechno jinak. Globalizace způsobila, že tato opatření jsou neúčinná. Jemné prachové částice překonávají hory a oceány a vyvolávají každoročně předčasnou smrt milionů lidí i v oblastech, které jsou velmi vzdálené zdrojům znečištění. Uvádí to studie zveřejněná v časopise Nature.

Na studii se podílelo 14 výzkumných ústavů ze Spojených států, Číny a Evropy. Vědci zkoumali častost výskytu kardiovaskulárních chorob, infarktů, plicních nádorů a dalších chronických onemocnění dýchacích orgánů ve 228 zemích a srovnávali to s koncentrací a modely šíření polétavého prachu (PM2.5).

Autoři studie odhadují, že z 3,45 milionu předčasných úmrtí ve světě způsobených v roce 2007 polétavým prachem, bylo 12 procent vyvoláno emisemi produkovanými v jiné části světa a 22 procent souviselo s produkcí zboží a služeb spotřebovávaných na jiném místě. Tento jev je zvláště viditelný v oblastech v blízkosti velkých center produkce.

V čele seznamu znečišťovatelů je Čína, jejíž emise vyvolaly více než dvojnásobek úmrtí způsobených emisemi v kterékoli jiné zemi. Asijský hospodářský obr je na prvním místě v počtu obětí produkce spotřebního zboží určeného pro západní trhy: v roce 2007 to bylo více než 108.000 předčasných úmrtí.

Vědci zdůrazňují, že snížení výrobních nákladů je pro konečného spotřebitele dvojsečné: na jedné straně se sníží počet obětí znečištění, na straně druhé se ale výroba přesouvá do rozvojových zemí, kde jsou zákony týkající se životního prostředí méně přísné.

"Naše studie ukazuje, že přenos jemného prachu na velké vzdálenosti má výrazné dopady na zdraví v celých regionech," vysvětluje profesor Východoanglické univerzity Dabo Guan. "Mezinárodní obchod globalizuje úmrtnost spojenou a atmosférickým znečištěním, kdy se zboží vyrábí a spotřebovává v různých regionech," citoval jej italský deník La Repubblica.

Podle vědců by bylo efektivní nastolit takovou regionální politiku, kdy by se regulovala kvalita vzduchu a znečišťující emise byly zdaněny. Cílem je zabránit přesunu firem do zemí, které nemají přísné zákony týkající se životního prostředí, a zlepšit tak kvalitu ovzduší.

Zlepšení technologií kontroly znečišťování v Číně a v Indii by mělo obrovský užitek pro zdraví obyvatel celé planety. Mezinárodní spolupráce při podpoře snižování emisí a znečištění spojených s mezinárodním obchodem by měla mít své místo v agendě Spojených národů, zdůraznili vědci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů