Úterý, 19. března 2024

Města potřebují v zájmu čistého ovzduší nejen stromy, ale i keře

Města potřebují v zájmu čistého ovzduší nejen stromy, ale i keře

Keře jsou mnohdy efektivnější než stromy v pohlcování znečišťujících látek v ovzduší ve velkých městech, jelikož se k nim emise dostanou dříve. S odkazem na studii publikovanou ve vědeckém časopisu Atmospheric Environment o tom informoval zpravodajský web BBC.

Stromy lépe pohlcují znečišťující látky na otevřených prostranstvích, ale keře umí podle vědců lépe pohltit emise z výfuků aut. Vědci netvrdí, že sázení stromů ve městech nemá své opodstatnění, naopak. Nicméně věří, že funkce keřů bývá často podceňována.
"Důležitá vlastnost keřů je, že se nacházejí ve výšce výfuků... Emise z aut velmi rychle pronikají do okolí a jejich koncentrace tak rychle klesá. Keře mohou proudy vzduchu zpomalit, jelikož tvoří i fyzickou bariéru, a mohou tak dříve zachytit znečišťující látky," řekl jeden z hlavních autorů studie Prashant Kumar z univerzity v Surrey.
Evropští a američtí vědci, kteří se na studii podíleli, se nyní snaží přijít na to, jaká výška keře je pro boj se znečištěním optimální a které rostliny jsou k tomu nejvhodnější.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů