Čtvrtek, 28. března 2024

Trump dnes večer oznámí rozhodnutí o pařížské klimatické dohodě

Trump dnes večer oznámí rozhodnutí o pařížské klimatické dohodě
Americký prezident Donald Trump dnes večer ohlásí své rozhodnutí ohledně pařížské dohody o ochraně klimatu z roku 2015. Oznámil to na twitteru. Rozhodnutí o dohodě, kterou zpochybňuje od své loňské volební kampaně, hodlá zveřejnit ve 21:00 SELČ.
"Oznámím své rozhodnutí o pařížské dohodě ve čtvrtek ve 03:00 p.m. (21:00 SELČ), Růžová zahrada Bílého domu. Učiňme Ameriku opět skvělou!" napsal prezident na svém twitterovém účtu. O povaze svého rozhodnutí se nezmínil.
V amerických médiích převažuje názor, že hlava státu se od dohody rozhodla ustoupit, i když o detailech se stále jen spekuluje. Trumpův tým, jehož členem je i šéf Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Scott Pruitt označovaný za popírače klimatických změn, nyní zvažuje jen to, jak od pařížské dohody odstoupit. Agentura AP dnes ale připomněla, že prezident je znám svým sklonem rozhodnutí na poslední chvíli měnit.
Od odstoupení od klíčového dokumentu, který je celosvětovým ujednáním o ochraně před šířením škodlivých emisí, Trumpa v minulých dnech varovala řada světových osobností. Generální tajemník OSN António Guterres v úterý konstatoval, že ty, kdo se rozhodnou nevsadit na ekologické technologie, čeká šedivá budoucnost.
Podle diplomatických zdrojů plánuje Evropská unie společné prohlášení s Čínou, která vyjádří pařížské dohodě podporu. Klimatickou dohodu podporuje i prezidentova dcera a poradkyně Ivanka spolu se svým mužem Jaredem Kushnerem.
Čína uvedla, že se dál bude držet pařížské klimatické dohody
Čína bude ctít pařížskou dohodu o ochraně klimatu z roku 2015. Oznámila to na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Svět očekává rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který má dnes večer sdělit, zda Spojené státy od dohody odstoupí, či nikoli.
Čína a USA jsou největší znečišťovatelé ovzduší na světě. Obě země dohodu ratifikovaly loni.
"Klimatické změny jsou světový problém, které nemůže žádná země ignorovat," prohlásila dnes mluvčí čínské diplomacie. Slíbila zároveň, že Čína bude spolupracovat s Evropskou unií na podpoře dohody, i když od ní Spojené státy odstoupí.
Trump své rozhodnutí o dohodě, kterou zpochybňuje od své loňské volební kampaně, hodlá zveřejnit ve 21:00 SELČ. V amerických médiích převažuje názor, že šéf Bílého domu je rozhodnut od dohody odstoupit. Jeho tým prý teď zvažuje jen to, jakým způsobem dohodu ukončit.
Pařížský dokument o globálním snižování emisí skleníkových plynů loni v září schválila administrativa bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, čímž byl ratifikační proces v USA formálně ukončen. Protože ale o dohodě nehlasoval Senát, není pro Spojené státy právně závazná.
Zpravodajský server BBC News uvedl, že Evropská unie plánuje zveřejnit v pátek společné prohlášení s Čínou, které vyjádří pařížské dohodě podporu.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů