Úterý, 19. března 2024

Brno má akční plán, jak zlepšit kvalitu ovzduší

Brno má akční plán, jak zlepšit kvalitu ovzduší

Radní Brna dnes schválili akční plán pro zlepšení kvality ovzduší. Obsahuje dvacítku opatření. Hlavními čtyřmi úkoly je dostat lidi z aut a motivovat je k použití MHD, důkladněji uklízet silnice, mít více zeleně a také více informovat občany. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Martin Ander (SZ). Součástí plánu je studie proveditelnosti pro zavedení takzvané nízkoemisní zóny nebo nákup ekologičtějších vozidel MHD, magistrátu a městských firem. Cílem plánu je snížit do roku 2020 znečištění pod zákonem požadované hodnoty.

K hlavním úkolům, které akční plán obsahuje, patří motivovat k šetrné mobilitě. "Největší znečištění je doprava, proto je důležité motivovat lidi, aby do nejzatíženějších oblastí nejezdili autem nebo pouze v omezeném množství. Musíme nastavit ceny parkovného na odstavných parkovištích na okraji města tak, aby tam auta nechávali a dál jeli MHD nebo na kole. MHD musíme více zatraktivnit," uvedl jako příklad Ander.
Více se budou uklízet silnice. "Je to novinka, která se týká úklidu posypového materiálu v zimě. Nyní jsme vždy čekali až po zimě, kdy už v ulicích nebyl sníh, ale byl tam posypový materiál. Když ale byly zhoršené podmínky, auta písek a prach víří, takže se bude více zametat," dodal Ander.
Více se bude vysazovat zeleň. "Máme dlouhodobý problém s tím, že podél komunikací nám pod zemí vedou sítě, což komplikuje výsadbu. Problémy jsou i s tím, že část pozemků je města, část kraje nebo státu, takže musíme pozemky získávat, abychom mohli sázet stromy," řekl Ander. Město má v plánu také více informovat občany. Zřídí k tomu zvláštní webové stránky a informační tabule ve veřejném prostoru.
Vedle toho má pro Brno vzniknout studie proveditelnosti k zavedení nízkoemisní zóny, která by omezila průjezd nejstarších a nejvíce škodlivých aut některými místy. Součástí naopak není MHD zdarma v době smogové situace, jak radní Brna nedávno projednávali. Ander pro toto opatření nenašel podporu. Doplnil ale, že bude zvýhodnění MHD v době smogové situace nadále navrhovat.
Brno má s kvalitou ovzduší problém delší dobu. Každý rok je na některých z měřicích stanic překročen zákonem stanovený limit 35 dnů, kdy může být ovzduší nadměrně znečištěné prachem. Loni limit překročily stanice na Zvonařce a ve Svatoplukově ulici v Židenicích.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů