Úterý, 19. března 2024

AZOS může dál vyrábět, podle soudu zápachem nadměrně neobtěžuje

AZOS může dál vyrábět, podle soudu zápachem nadměrně neobtěžuje

Nymburk prohrál spor se zinkovnou a lakovnou AZOS. Podle soudu se neprokázalo, že zápach z provozu obtěžuje okolí víc než ostatní podniky v průmyslové zóně. Město se u soudu domáhalo toho, aby firmě nařídil zápach snížit. Druhou část žaloby, v níž Nymburk žádal zastavení provozu, soud postoupil příslušným úřadům, protože podle soudkyně není kompetentní v této věci rozhodovat. Rozsudek zatím není pravomocný, město se proti rozhodnutí soudu odvolá. Soudkyně ale zároveň uvedla, že AZOS funguje bez potřebných stavebních povolení.

Město v žalobě tvrdí, že zápach z provozu firmy AZOS obyvatele Nymburka dlouhodobě obtěžuje. Firma s kritikou nesouhlasí a uvádí, že splňuje veškeré předpisy. Ve sporu se uskutečnila už řada jednání, vypovídali jak obyvatelé okolní obytné zóny, tak zaměstnanci zinkovny. Nymburští obyvatelé říkali, že často cítí kovový zápach a mají zdravotní komplikace. Zaměstnanci firmy naopak uváděli, že žádný zápach necítí a jsou zdraví.

Podle soudkyně Hany Zdeňkové se podařilo prokázat, že AZOS zanechává ve svém okolí pachovou stopu, dokazováním se ale nepodařilo doložit, že zápach obyvatele obtěžuje více než jiné provozy v průmyslové zóně.

Soudkyně uvedla, že AZOS funguje bez potřebných stavebních povolení. "Integrované povolení nemůže nahradit povolení podle zákona. Integrované povolení je dokument, kde je provoz a technologie povolován ještě na zelené louce," řekla Zdeňková. Soud ale podle ní nemůže rozhodnout o zastavení provozu. Řízení v této části žaloby soudkyně zastavila a postoupila stavebnímu úřadu. "Stavební úřad může nařídit stavební úpravy, aby nedocházelo k obtěžování zápachem nebo hlukem," řekla Zdeňková.

"Rozhodně se nevzdáváme, pokračujeme a určitě se odvoláme. Vůbec nejsme spokojeni s tím, že nebyly vzaty v potaz základní fakta, která byla předložena soudu. Ale toto není jen jedna linie, co řešíme," řekl starosta Nymburka Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk). Město podle něj vyvíjí větší iniciativu, aby problém a AZOS vyřešilo. "Soud je jedna linie, ale pak tu jsou i další věci, které sledujeme. Snažíme se to řešit i po té samosprávné linii," dodal Fojtík.

"Dnešní rozhodnutí soudu bereme s jistým zadostiučiněním. Potvrzuje naše předchozí tvrzení, kdy firmě AZOS CZ nebylo v průběhu více než tří let neustálých kontrol a sporů prokázáno žádné porušení zákonů, které by vedlo k nutnosti ukončení výroby v Nymburce. Ještě počkáme na písemné vyhotovení rozsudku a případnou reakci protistrany. Podle toho budeme případně postupovat dál," řekl ČTK mluvčí zinkovny AZOS Karel Samec.

Firma je podle Samce nadále připravena činit maximální možná opatření k eliminaci vlivů provozu na okolí. Má schválenou dotaci ministerstva životního prostředí na pořízení nejmodernější dostupné technologie termického dospalu. "Ta by dost těžko byla přidělena subjektu, který by činnost provozoval nelegálně, jak pořád opakují naši odpůrci," dodal.

Uvedl, že náklady na novou technologii činí 14 milionů korun, AZOS má připraveny i vlastních 5,5 milionu korun. "K tomu je ale ještě potřeba schválit šestou změnu integrovaného povolení, bez níž namontování této technologie není možné. Protestující aktivisté by si proto měli uvědomit, že jejím případným blokováním jsou v zásadě sami proti sobě," řekll Samec.

Jaroslav Beneš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů