Úterý, 23. dubna 2024

Asijský smog zřejmě zesiluje bouře tvořící se nad Pacifikem

Asijský smog zřejmě zesiluje bouře tvořící se nad Pacifikem

Špatná kvalita ovzduší v Číně a dalších asijských státech má závažný vliv na vývoj počasí na severoamerickém kontinentu. Podle studie zveřejněné ve vědeckém akademickém sborníku PNAS bouře tvořící se nad Tichým oceánem zesilují vlivem částic ze znečištěného vzduchu.

"Jde o docela dramatický vliv. Vlivem toho znečištění se vytvářejí mohutnější a hustší mraky a s tím se pojí také více srážek," řekl stanici BBC jeden z autorů studie Yuan Wang z Kalifornského technologického institutu.
Některé oblasti v Asii se potýkají s vůbec nejhorším znečištěním ovzduší na planetě. V čínské metropoli Pekingu dosahují hodnoty škodlivin v ovzduší často hodnot ohrožujících zdraví. Nad limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací se dostávají emise také v indickém Dillí.

Negativně to ovlivňuje nejen obyvatele těchto měst, ale přibývá také důkazů o škodlivém vlivu i ve vzdálenějších oblastech.

Američtí a čínští vědci se snaží závislost přesněji stanovit pomocí počítačových modelů. Zjistili, že prachové částice se dostávají prouděním vzduchu nad severní Pacifik a tam se promíchají se vzdušnými vodními kapkami. Vytváří se pak hustší mračna, z nichž se nad oceánem vytvářejí intenzivnější bouře.

"Znečištění pocházející z Asie ovlivňuje vývoj počasí v ostatních částech světa v zimním období, zejména v oblastech, které leží v cestě vzdušného proudění, tedy v Severní Americe," sdělil Yuan Wang.

Britská klimatoložka Ellie Highwoodová z Readingské univerzity k tomu řekla, že roste povědomí o tom, že atmosférické znečištění se projevuje nejenom lokálně, ale má vliv také na vzdálenější oblasti. Studie týkající se Tichého oceánu je podle ní dobrý příklad tohoto vlivu. Podobně prý se mohou prašné částice dostávat při monzunovém vzdušném proudění z jižní Asie do celého světa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů