Pátek, 26. dubna 2024

Česko má 2 Nobelovky!

Ig Nobelovu cenu předávají laureáti Nobelových cen za bizarní či triviální výzkumy..

Česko má 2 Nobelovky!

Letos jí získal v kategorii veřejné zdraví také Jaroslav Flegr, který zkoumal, zda je pro naše zdraví bezpečné vlastnit kočku.
Prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc. (12. března 1958, Praha) je český profesor ekologie a evoluční biologie.
Je autorem teorie zamrzlé evoluce. Působí zejména v oblasti parazitologie a znám je výzkumem parazita Toxoplasma gondii a souvisejícím onemocněním Toxoplasma. Jeho tým léta zkoumal stovky studentů rozdělených do skupin na Toxoplasma pozitivní a negativní. Na základě pozorování jejich chování představili světu řadu nových poznatků. Závěry jsou pochopitelně hypotézy a musí být nadále ověřeny.

Pěkné video k tématu toxoplasmózy lze vidět zde - https://slideslive.com/38889291/jak-parazit-toxoplasma-ridi-nase-osudy

Podle našeho názoru není výzkum prof. Flegra ani zdaleka triviální či bizarní a má větší význam než řada mainstreemových výzkumů...

Další cenu za biologii získali Vlastimil Hart, vedoucí Katedry myslivosti a lesnické zoologie z České zemědělské univerzity a jeho kolegové za pečlivé zdokumentování, že když psi, když kálí a močí, dávají přednost, aby sladili své tělo s osou Země podle severo-jižní geomagnetických siločar.

Ig Nobelova cena je americké ocenění parodizující Nobelovu cenu. Ceny každý rok v říjnu uděluje časopis Annals of Improbable Research (česky Anály nepravděpodobného výzkumu) za neobvyklé nebo triviální výsledky vědeckého výzkumu. Komise, která ceny uděluje, je složena z nositelů skutečných Nobelových cen. Předávání cen probíhá na Harvardově univerzitě a je následováno přednáškami nově oceněných na Massachusettském technologickém institutu.

První Ig Nobelovy ceny byly uděleny v roce 1991 za objevy, které ,,nemohou nebo by neměly být opakovány", časopis později definici pozměnil na objevy, které mají lidi ,,nejdříve rozesmát a poté je donutit zamyslet se". Ročně je udělováno 10 cen v mnoha kategoriích, mezi které patří např. nobelovská fyzika, chemie, fyziologie/medicína, literatura a mír.

Udělení některých cen vyjadřuje kritiku (např. dvě ceny za výzkum homeopatie, ceny za ,,vědecké vzdělávání" Radě pro vzdělání států Kansas a Colorado kvůli jejich postoji k vyučování evoluce nebo cena pro proroky konce světa), ale častěji se snaží upozornit na vědecké výzkumy s humorným nebo nečekaným tématem. Mezi příklady patří výzkum pravidla pěti sekund, objev, že lidská přítomnost sexuálně vzrušuje pštrosy, nebo prohlášení, že černé díry splňují všechny technické požadavky, aby se v nich nacházelo peklo.

V roce 2010 se Andre Geim stal prvním člověkem, který získal jak Nobelovu cenu, tak Ig Nobelovu cenu.

Každopádně je poměrně zajímavá skutečnost, že vědci z tak malé země jako je ČR, získali hned dvě z letošních ocenění. Svědčí to o tom, že jsme národem exotů, nebo vizionářů...?


Více o letošních výsledcích v angličtině na www.bbc.com/news/science-environment-29253796

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů