Čtvrtek, 18. dubna 2024

Inspektoři ČIŽP podporují globální osvětovou kampaň OECD a kontrolují prací kapsle

Inspektoři ČIŽP podporují globální osvětovou kampaň OECD a kontrolují prací kapsle

Od 16. do 23. března běží globální osvětová kampaň OECD zaměřená na prací kapsle, jejímž hlavním poselstvím je motto ,,Uchovávejte prací kapsle mimo dosah dětí". Počet nehod souvisejících s pracími kapslemi je v České republice na vzestupu. Toxikologické informační středisko (TIS) při Všeobecné fakultní nemocnici řešilo v roce 2010 113 případů, ale v roce 2014 už 315. ,,Účast v přípravné fázi informační kampaně byla pro Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) podnětem k provedení kontrol na dodržování požadavků pro označování a balení pracích kapslí i kapslí do myček nádobí," řekl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Inspektoři při těchto kontrolách provedených od začátku roku 2015 zjistili porušení příslušných právních předpisů u devíti výrobků z 15. Ta se týkala označení kapslí (např. výstražnými symboly nebezpečnosti) podle chemických předpisů. ,,Nevhodné označení kapslí může mít vliv na počet nehod a podcenění nebezpečnosti při nakládání s těmito chemickými přípravky spotřebiteli. S dodavateli špatně označených směsí budou zahájena správní řízení, ve kterých jim může být uložena pokuta až čtyři miliony korun," uvedl Geuss. Kromě pracích kapslí zkontrolovala inspekce i čtyři kapsle určené do myček nádobí. U nich porušení předpisů zjištěno nebylo.

Téma letošní kampaně, která vrcholí během tohoto týdne, určily dvě skutečnosti. V celosvětovém měřítku bylo ročně až 16 000 lidí [1](většinou dětí) vystaveno nebezpečí chemických látek obsažených v kapslích na praní (tabletách). ,,Tato forma pracích prostředků je pro děti mimořádně atraktivní především kvůli jejich tvaru a barvě. V případě požití tekutiny pracího prostředku, který je v rozpustném obalu, nebo při jejím kontaktu s očima, může způsobit závažné potíže, zejména u malých dětí," upozornil Geuss.

Evropská komise navíc přijala nové nařízení, kterým se v důsledku přizpůsobení vědeckotechnickému pokroku stanovují od 1. 6. 2015 dodatečné požadavky pro označování a balení tekutých pracích prostředků obsažených v rozpustném obalu pro jednorázové použití.

V České republice poskytuje pomoc a konzultace v případě otrav a zranění Toxikologické informační středisko (TIS) na linkách 224 919 293 nebo 224 915 402.

Proč jsou prací kapsle pro děti atraktivní? S jakými nebezpečnými následky je spojeno nevhodné skladování a používaní pracích kapslí? Existují nějaké vhodné preventivní opatření omezující možnost kontaktu malých dětí s pracími kapslemi? Jak poskytnout první pomoc, když je dítě nebezpečí spojenému s pracími kapslemi již vystaveno?

Odpověď na všechny tyto otázky naleznete v přehledném informačním plakátu, který pro české spotřebitele připravila Evropská komise v spolupráci s MPO, ČIŽP a TIS.
(viz přiložený leták 2A)

Další informace:
http://ec.europa.eu/justice/newsroom/consumer-marketing/events/150316_en.htm
www.tis-cz.cz
http://www.mpo.cz
Leták1A-CZ.pdf Leták2A-CZ.pdf

[1] Souhrnný počet případů vystavení nebezpečí chemických látek obsažených v pracích kapslích zjištěných na základě dostupných údajů v posledních letech (2012 nebo 213 nebo 2014) v těchto zemích: USA, Japonsko, Česká republika, Nizozemí, Itálie, Francie, Španělsko, Estonsko, Lotyšsko, Maďarsko, Portugalsko, Korea, Belgie, Irsko a Austrálie.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů