Pátek, 19. dubna 2024

Mezinárodní závazky posilují význam Zdravých měst v ČR i v zahraničí

Mezinárodní závazky posilují význam Zdravých měst v ČR i v zahraničí

Rok 2015 připomněl 70. výroční vzniku OSN. V České republice Zdravá města představují velice úspěšné naplnění programů, které pod patronací tohoto mezinárodního společenství fungují. Projekt Zdravé město totiž vznikl právě z iniciativy Organizace spojených národů prostřednictvím Světové zdravotní organizace (WHO).

Zdravým městům z ČR se v roce 2015 dostalo i významného mezinárodního uznání na zasedání OSN k uplatňování Cílů tisícíletí a Cílů udržitelného rozvoje, kde byly zkušenosti Zdravých měst spolu s implementací programu místní Agenda 21 předneseny zástupci Úřadu vlády ČR. Aktuálně se Národní síť Zdravých měst (NSZM) aktivně zapojuje do propagace Cílů udržitelného rozvoje (tzv. SDGs) na místní úrovni a podílí se na přenesení Agendy 2030 do podmínek České republiky.

NSZM se v srpnu loňského roku stala signatářem významného dokumentu ,,Charta kvality" a zařadila se tak bok po boku řady institucí a firem, které i tímto způsobem deklarují, že podpora kvality je jejich posláním. Charta kvality České republiky navazuje na Evropskou Chartu kvality, kterou Evropská unie deklarovala své přesvědčení, že v globální světové ekonomice je kvalita určujícím faktorem úspěšnosti. Signatáři Charty, kterých je v ČR k září 2015 více než stovka, jsou mimo podniky, firmy, univerzity či ministerstva také municipální subjekty - města či pražské městské části, případně profesní sdružení v oblasti veřejné správy.

V září roku 2015 se NSZM přihlásila k principům United Nations Global Compact - největší platformy korporátní udržitelnosti na světě pod záštitou OSN. Do sítě je zapojeno více než 13 000 organizací (z toho 8 500 firem) ve 165 zemích světa. V jednotlivých zemích pak tuto platformu reprezentují jednotlivé národní sítě a hostitelskou organizací UN Global Compact v České republice je Asociace společenské odpovědnosti (A-CSR). Síť Zdravých měst se tak přihlásila i jako člen této asociace.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů