Pátek, 29. března 2024

Do akce Do práce na kole se mohou lidé hlásit do konce dubna

Do akce Do práce na kole se mohou lidé hlásit do konce dubna

Lidé se mohou ode dneška začít registrovat do akce Do práce na kole. Ta se uskuteční v květnu, hlásit se mohou zájemci do konce dubna. Letos se koná již šestý ročník. Novinkou je možnost prodloužit soutěž na několik měsíců a rovněž možnost soutěžit ve městě, kde nemají trvalé bydliště. Zapojit se budou moci nově běžci, chodci nebo jezdci na koloběžce či bruslích nebo vozíčkáři. V loňském roce se akce zúčastnilo přes 7000 lidí. Akci pořádá hnutí Automat.

"Cílem soutěže je, aby se nám tady lépe dýchalo a přimět lidi, aby jezdili do práce jinak než autem. Od rozšíření o běžce a další si slibujeme přitáhnout k akci další účastníky," řekla za organizátory Iva Nevečeřalová. Lidé nebo firmy se do akce mohou hlásit až do konce dubna.

Organizátoři se letos rozhodli akci rozšířit na více měsíců. Soutěžit bude možné až do září. Novinkou je také to, že se mohou do akce zapojit běžci, jezdci na koloběžkách a dokonce také vozíčkáři. "Jde nám o to, abychom podpořili bezmotorovou dopravu," řekla.

Letos očekávají organizátoři až 9000 účastníků, zapojit by se mohlo do soutěže až 1500 firem. Do práce na kole podporuje také ekonom Tomáš Sedláček, který prý jízdou na kole ušetří týdně až osm hodin. "Pro lidi, kteří žijí do 10 kilometrů od své práce, stačí, aby to zkusili, a nakonec jim bude připadat divné, že nejezdili už před tím, než to zkusili. S městem jste pak mnohem více spjati," řekl Sedláček.

Lidé se mohou zapojit z kteréhokoliv města, nemusí mít trvalé bydliště v městě, kde soutěží. Jediné z krajských měst, které chybí, jsou Karlovy Vary. Oproti minulým ročníkům se nově zapojily například Ždár nad Sázavou, Rychnov nad Kněžnou nebo Kladno.

Akci pořádá organizace Automat, která se zabývá dopravou ve městech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů