Úterý, 19. března 2024

Před uhlím neutečeš. Nový videoklip upozorňuje na jedovatý kouř z elektráren

Před uhlím neutečeš. Nový videoklip upozorňuje na jedovatý kouř z elektráren

Nezávislá ekologická organizace Greenpeace spustila novou kampaň "Před uhlím neutečeš, ale můžeš se mu postavit". Kampaň vytvořilo studio Družina a nyní byl zvěřejněn videoklip režírovaný Markem Partyšem z Pointfilm. Kampaň se zaměřuje na aktivní lidi, sportovce a rodiče, kteří se snaží zdravě jíst a dostatečně se hýbat. Přináší jim zprávu o tom, že k tomu, aby měla péče o zdraví opravdu smysl, potřebujeme dýchat čistý vzduch.

Před zplodinami z uhlí totiž neutečeme, jedovatý prach z uhelných elektráren je všude a vážně poškozuje naše zdraví. Není vidět, ale o to nebezpečnější může být. Kampaň vede k podpisu výzvy proti prodlužování činnosti zastaralých uhelných elektráren na webových stránkách www.uhlineuteces.cz. Návštěvník se tak může postavit uhlí, a tím symbolicky prodloužit život někomu ze svých blízkých.

Kampaň, která běží zejména na Facebooku, podporuje například kajakář Vavřinec Hradilek, kterému na zdraví záleží a uvědomuje si, že dýchat čistý vzduch je při sportu opravdu důležité.

Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně, říká:
"Zplodiny z uhlí dýchat nemusíme. Rozhodně ne v takové míře jako teď. Elektřinu, kterou vyrábějí hnědouhelné elektrárny, totiž masivně vyvážíme do zahraničí, zatímco si ničíme životní prostředí a otravujeme vzduch, který dýcháme."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů