Čtvrtek, 28. března 2024

Kompenzaci za sucho už dostalo 1600 zemědělců

Kompenzaci za sucho už dostalo 1600 zemědělců

Zemědělci postižení loňským extrémním suchem podali přes tři a půl tisíce žádostí
o kompenzaci za více než 1,2 miliardy korun. Většina malých podniků, hospodařících na ploše do 500 hektarů, už má peníze na účtech. Do konce října by měly být zpracovány všechny žádosti.

,,Ke včerejšímu dni jsme vyplatili už téměř 1600 žádostí za necelých 150 milionů korun, vše pro podniky do 500 hektarů. Nyní začínáme vydávat rozhodnutí pro větší podniky. Stále platí, že děláme maximum, abychom stihli žádosti vyřídit do konce října,"řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Rozhodnutí pro podniky nad 500 hektarů mohlo Ministerstvo zemědělství začít vydávat až poté, co byly vyřízeny žádosti všech menších podniků. To bylo nezbytné pro stanovení celkových požadavků a přizpůsobení sazby pro podniky nad 500 hektarů. Na základě součtu všech oprávněných požadavků budou podniky nad 500 hektarů s ohledem na usnesení vlády na kompenzacích mírně kráceny.

,,Abychom se vešli do částky 1,2 miliardy korun, kterou jsme na kompenzace za sucho vyhradili,budeme nakonec velké podniky krátit zhruba o 4,5 %," uvedl ministr Jurečka.

Zemědělci podali celkem 3665 žádostí o náhradu v celkové hodnotě 1,26 miliardy korun. Ke včerejšímu dni bylo projednáno a připraveno k vydání rozhodnutí pro více než 75 %, tj. 2 850 žádostí, vyplaceno bylo 1 590 z nich za 150 milionů korun.

Za škody způsobené loňským suchem dostanou zemědělci nakonec celkem 1,2 miliardy korun. Na konci března 2016 nejprve vláda schválila uvolnění 300 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy, stejnou částku původně přidalo Ministerstvo zemědělství. V červenci pak MZe uvolnilo z vlastních úspor ještě dalších 600 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů