Úterý, 19. března 2024

Plzeň v kampani žádá, aby lidé nevyhazovali léky do popelnic

Plzeň v kampani žádá, aby lidé nevyhazovali léky do popelnic

Plzeň chce v nové osvětové kampani přesvědčit obyvatele, aby nevyhazovali nespotřebované léky a použité fentanylové náplasti používané na tišení bolesti do popelnic. Nepoužitá nebo prošlá léčiva se mají vracet do lékáren, dělá to ale jen minimum lidí. Vyhazují léky i použité náplasti do popelnic, kde je hledají narkomani a připravují si z nich drogy. Po aplikaci dávky z fentanylové náplasti, která obsahuje opioidní látky, už několik lidí zemřelo, řekli dnes novinářům zástupci Plzně, fakultní nemocnice a organizace pracující s narkomany. Léky mohou být nebezpečné i dalším lidem.

Problémy s fentanylovými náplastmi trvají asi tři roky. Náplasti předepisují lékaři ve velmi přísném režimu evidence opiátů. Dostávají je pacienti s chronickou bolestí nebo s onkologickým onemocněním. Ročně se ale do lékáren fakultní nemocnice vrátí jen do stovky použitých náplastí, řekl náměstek ředitele nemocnice Milan Topinka. Ostatních nespotřebovaných či prošlých léků se podle něj ročně vrátí do nemocnice asi 400 kilogramů. Léky se likvidují ve spalovně. I když lékaři na vracení léčiv pacienty upozorňují, lidé je přesto často vyhodí do popelnic nebo spláchnou do odpadu. To může ublížit životnímu prostředí i dalším lidem. Léky mohou najít při hře děti nebo bezdomovci, kteří v popelnicích hledají jídlo.

"Narkomani jsou běžně zvyklí prohledávat popelnice kvůli lékům, patří to k jejich životnímu stylu," řekl Karel Nyerges z organizace Point 14, která se v Plzni 20 let věnuje drogově závislým. Nalezené léky narkomani třídí a některé využívají jako drogy. Fentanylové náplasti vyvařují a aplikují si dávku do žil. Právě v tom ale spočívá nebezpečí - fentanyl je opioidní analgetikum stokrát silnější než morfin. I v použité náplasti nějaký zbývá, nikdo ale nedokáže odhadnout, kolik ho v které náplasti je. Hrozí tak předávkování. Nyerges ví o čtyřech lidech, kteří v Plzni po aplikaci takové dávky zemřeli.

V Plzni je podle něj problém s používáním opiátových náplastí zřejmě vážnější než jinde. "Plzeň je pervitinové město a není tady dlouhodobě na trhu heroin, proto někteří drogově závislí používají náplasti," dodal.

Do kampaně se zapojil magistrát, jeho organizace Čistá Plzeň, nemocnice a Point 14. Magistrátní odbor bezpečnosti a prevence kriminality kontaktoval lékárny, zdravotní střediska a nemocnice, aby zdravotníci a farmaceuti ještě víc šířili osvětu o odevzdávání nepoužitých léků do lékáren nebo sběrných dvorů, řekla městská protidrogová koordinátorka Andrea Gregorová. Čistá Plzeň, která sváží ve městě odpad, umístí nálepky kampaně na 3000 kontejnerů a popelnic i na svozové vozy.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů