Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Ouzo - řecký národní nápoj z bylinek

12.11.2011  |  456× přečteno      vytisknout článek

Ouzo - řecký národní nápoj z bylinek

Řecko je země pyšnící se bohatou kulturou, která se stala i kolébkou tvrdého alkoholického nápoje s vůní anýzu. Nelze tak počítat s tím, že vám v této krásné zemi budou vnucovat pouze víno. Ouzo je k dostání ve všech řeckých tavernách.

Ouzo neboli "uzo" se řadí do kategorie nápojů jako je turecká raki či chorvatský rakija. Jedná se o velmi podobný nápoj obvykle o čtyřiceti procentech alkoholu. Pravděpodobně vznikl z nápoje podobného italské grappě, kterému Řekové říkají "tsipouro". Jedna z legend vypráví, že zhruba ve čtrnáctém století upravili mniši na hoře Athos "tsipouro" anýzem a vzniklo tak ouzo.

Výroba ouza je pro nás nezvyklá

Ouzo se vyrábí z lihu, anýzu a dalších bylin a koření. Do měděné destilační nádoby se vlije šestadevadesáti procentní líh, který se smíchá s bylinami a kořením. Tato směs se destiluje za vzniku takzvaného kvasu ouza. Kvas se opět míchá s lihem a oslazuje cukrem. Nakonec se ředí vodou s cílem oslabit nápoj na požadovaných čtyřicet procent alkoholu. Kvalitní a drahá ouza obsahují mnoho procent kvasu ouza. Mezi koření a bylinky v ouzu kromě anýzu patří například fenykl, máta, koriandr a další.

Centrem nápoje ostrov Lesbos

O vzniku pojmenování "ouzo" se vedou spory. Často se praví, že vzniklo z citátu tureckého lékaře, který pravil: "Toto je uso Massallia, moji přátelé." Spojením "uso Massallia" neboli "určeno pro Marseille" byly označovány zásilky s velmi kvalitním zbožím. Proto nápoj takto stylově turecký lékař nazval a pojem "uzo" se začal používat. Existuje však více teorií, další z nich tvrdí, že jde o odvozeninu od slova "tsipouro".

Centrem výroby ouza snad od dvacátých let devatenáctého století řecký ostrov Lesbos. Nápoj se pije buďto klasicky po panácích, nebo se míchá s vodou a s ledem v malé skleničce. Původně čiré ouzo se po smíchání s vodou zakalí do běla. Je to stejný efekt jako u absintu, za který mohou esenciální oleje z anýzu. Ouzo se také po zákazech absintu v mnoha zemích nalévalo jako náhražka.

Tradiční Řecký nápoj Ouzo

ZDROJ:www.alkoholia.cz, www.recko-pruvodce.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist