Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Dýně - univerzální plodina

13.11.2011  |  72× přečteno      vytisknout článek

Tykev, dýně nebo turek, jak se této rostlině také někdy říká, pochází z teplých oblastí Jižní Ameriky. U nás se pěstuje už dlouho. Nemá nijak výraznou chuť, ale pokud se dobře zpracuje, je zajímavým a zdravým obohacením domácí kuchyně. Plody také udivují vzezřením - mohou být vskutku obrovské

Tykev, dýně nebo turek, jak se této rostlině také někdy říká, pochází z teplých oblastí Jižní Ameriky. U nás se pěstuje už dlouho. Nemá nijak výraznou chuť, ale pokud se dobře zpracuje, je zajímavým a zdravým obohacením domácí kuchyně. Plody také udivují vzezřením - mohou být vskutku obrovské.

Jak a kdy sklízet dýně?

Když dýním ponecháte alespoň 5 cm dlouhé stopky, vydrží déle. Pozor, aby se stopka při manipulaci neodlomila, vzniklé místo by bylo vstupní brankou pro mikroorganismy, jež podnítí rozklad.  

Dýně se sklízejí již začátkem podzimu, protože i první lehké přízemní mrazíky by je mohly poškodit. Měly by však být dobře vyzrálé.

  • Slupka zralých plodů je velmi tvrdá, matná (oproti nezralým lesklým plodům).
  • Na stonku se tvoří malé suché praskliny a postupně zasychá.

Sklizené plody je vhodné několik dní dosušovat.

  • Pokud je teplé, slunné počasí, můžete je přes den nechat venku, na chráněném místě.
  • Jinak je nejlepší umístění poblíž kamen, kde se teplota pohybuje až kolem 30°. (Případně alespoň půl dne opatrně dosušovat v troubě).

Správně uskladněná dýně vydrží měsíce

Dýně se uskladňují tak, aby se vzájemně nedotýkaly, například zavěšené v síťkách nebo uložené na policích na slámě.  Místnost by měla být vzdušná, s teplotou nejlépe mezi 10 až 18 °C. Ideální vzdušná vlhkost se pohybuje mezi 50-75%. Na takovém místě mohou dýně vydržet čerstvé a dobré až 4 měsíce.

Recepty na jídla z dýní najdete na:http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/sklizen-dyni-dozravani-uskladneni-zavarovani/

ZDROJ: www.ireceptar.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist