Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Vypadá to jako paprička a není to paprička? Copak to je?

04.12.2011  |  47× přečteno      vytisknout článek

Jedná se o ibišek jedlý.Tato teplomilná rostlina pochází z Indie nebo z Afriky, známá byla již ve 2. tisíciletí př.n.l. v Egyptě. Nepěstujeme ji sice mnoho, zato ve všech tropických a subtropických oblastech.

Jak okra vypadá?

Střídavé, velké, dlanité listy s pěti nepravidelnými cípy. Oboupohlavní, krásně výrazné sírově žluté květy s výrazným "okem", které vyrůstají v úžlabí listů. Plodem je kuželovitá, podélně brázditá tobolka, dlouhá 6 - 20cm, která je předmětem konzumu. Plody (tobolky) se sklízejí mladé, krátce po odkvětu (asi 5. den). Jsou velmi křehké, slizovité, asi 5 - 6 cm dlouhé, porostlé jemnými chloupky. Tobolky se v některých zemích bývalé Jugoslávie suší nebo konzervují, v USA se mrazí. U nás se okra spolehlivě plodí pouze pod fóliovými kryty nebo ve vinorodých oblastech.

Okra obsahuje velké množství látek s příznivými účinky na zažívací trakt. Sklizené tobolky mají malou energetickou hodnotu, hodí se proto pro redukční diety.

Pěstování ibišku jedlého

Ibišek vyséváme koncem února a během března do kalíšků od jogurtů, vypěstované sazeničky vysazujeme po uplynutí nebezpečí květnových mrazů přímo na slunné stanoviště, pod fóliové kryty nebo do PE pytlů se substrátem. Můžeme je pěstovat i na balkónech. Rostliny jsou mohutné a je nutné je vyvazovat k tyčkám. Vzdálenost mezi sazeničkami nejméně 60 cm. Během růstu je třeba ibišky dostatečně zalévat a pravidelně hnojit kombinovaným hnojivem. Výborně roste mezi okurkami, se kterými má stejné nároky na pěstování. Ke kuchyňskému použití se průběžně sklízí mladé tobolky (max. 3 až  6-ti denní), pokud jsou ještě křehké a jemné. Uvnitř musí zůstat slizovité, bez semen. Obsah důležitých látek: 3 % bílkovin, 7 % tuků, asi 1% minerálních látek a až 30mg % vitaminu C.

Stewed Okra and Tomatoes

Kuchyňské využití ibišku

Ještě velmi mladé tobolky se mohou pojídat čerstvé, lze je i sušit, zmrazovat nebo jinak konzervovat v různých nálevech. Před smažením je potřeba odříznout špičky a stonky a povařit tobolky v osolené vodě asi 10 minut. Necháme je pečlivě okapat a před smažením dobře osušíme. Smažíme dokřupava. Abychom předešli převaření a zeslizovatění tobolek, přidáme trochu citronové šťávy. Jedná se o zeleninu, která je charakteristická pro indickou a tureckou kuchyni. Před kuchyňskou přípravou se z okry nožem uříznou tobolky s kouskem stonku. Připravují se vařením v polévce, předkládají se jako dušené přílohy k masu i zapékané se sýrem.

Zapékaná musaka z okry

Suroviny: 500 g tobolek z ibišku, 2 lžíce octa, 2 lžíce másla, cibule, olej, 1 - 2 vejce, 1/2 šálku mléka, sůl

Postup: Tobolky uvaříme v mírně okyselené vodě a scedíme. Zapékací misku vymažeme máslem. Polovinu uvařených tobolek vložíme na vrstvu do misky, pokryjeme osmaženou cibulí na oleji, překryjeme druhou polovinou. Vložíme do trouby zapéct. Asi po 5-ti minutách zalijeme rozšlehaným vejcem v mléce a upečeme dozlatova. Předkládáme jako zeleninový předkrm nebo dezert.

ZDROJ:www.clanky.vareni.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist