Čtvrtek, 28. března 2024

Chcete se detoxikovat? Použijte celer.

Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny....

Chcete se detoxikovat? Použijte celer.

Zelenina a houby
Kyselinotvorné Zásadotvorné
CHŘEST
KAPUSTA RŮŽIČ

ARTYČOKY
BAMBUSOVÉ VÝHONKY
BRAMBORY
BRAMBORY SLADKÉ
BROKOLICE
CELER KEŘÍKOVÝ
CELER KOŘENOVÝ
CIBULE
CIBULE ŠALOTKA
CIBULOVÁ NAŤ
CUKETA
ČERVENÁ ŘEPA
ČERNÝ KOŘEN
ČÍNSKÉ ZELÍ
FAZOLE ZELENÉ
FENYKL
HOUBY SHIITAKE
HRÁŠEK
HŘIBY
KAPUSTA KADEŘAVÁ
KAPUSTA LISTOVÁ
KEDLUBEN
KŘEN ČERSTVÝ
KUKUŘICE CUKROVÁ
KVĚTÁK
LILEK
LIŠKY (HOUBY)
MANGOLD - CVIKLA
MRKEV KAROTKA
OKURKA SALÁT

PAMPELIŠKOVÝ SALÁT
PAPRIKA ČERVENÁ
PAPRIKA ZELENÁ
PASTIŇÁK
PÓREK (NAŤ)
RAJČATA
ŘASY
ŘEDKEV
ŘEDKVIČKA
ŘEŘICHA POLNÍ
ŘEŘICHA POTOČNÍ
SALÁT HLÁVKOVÝ
SALÁT LEDOVÝ
SALÁT ROMANO
SALÁT POLNÍČEK
ŠPENÁT
TOPINAMBURY
TUŘÍN
TYKEV
ZELÍ BÍLÉ
ZELÍ ČERVENÉ
ZELÍ KYSANÉ
ZELENÁ NAŤ DO POLÉVKY
ŽAMPIONY

Ovoce
Zásadotvorné
ANANAS
AVOKÁDO
ANGREŠT
BANÁNY
BEZ ČERNÝ
BORŮVKY
BROSKVE
DATLE
FÍKY ČERSTVÉ
FÍKY SUŠENÉ
GRANÁTOVÁ JABLKA
GRAPEFRUIT
HORZNOVÉ VÍNO
HRUŠKY
JABLKA
JAHODY
KAKI
KIWI
MANDARINKY
MALINY
MANGO
MARACUJA
MERUŇKY
MELOUN MEDOVÝ
MELOUN VODNÍ
NEKTARINKY
OSTRUŽINY
PAPÁJA
POMERANČE
RYNGLE
RYBÍZ ČERNÝ
RYBÍZ ČERVENÝ
ŠVESTKY
TŘEŠNĚ
VIŠNĚ
Ořechy a semena
Kyselinotvorné Zásadotvorné
KEŠU OŘÍŠKY
KOKOSOVÝ OŘECH
LÍSKOVÉ OŘÍŠKY
LNĚNÁ SEMÍNKA
PARA OŘECHY
PINIOVÁ JÁDRA
PISTÁCIE
STUDENTSKÁ SMĚS
VLAŠSKÉ OŘECHY
KAŠTANY JEDLÉ
MANDLE
SEZAMOVÁ SEMÍNKA
SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA
TYKEV - JÁDRA

Luštěniny

Kyselinotvorné Zasadotvorné
ČOČKA
FAZOLE BÍLÉ
FAZOLE ČERVENÉ KONZERVOVANÉ
HRÁCH
VOJTĚŠKA
SOJOVÉ BOBY
SOJOVÉ VÝHONKY
SOJOVÝ SÝR (TOFU)

Mléko a méčné výrobky

Kyselinotvorné Zásadotvorné
JOGURT
KEFÍR
MLÉKO KYSELÉ
PODMÁSLÍ
SMETANA KYSANÁ
SÝR NA KRÁJENÍ
SÝR OVČÍ
SÝR PLÍSŇOVÝ
SÝR TAVENÝ
SÝR POLOTVRDÝ
SÝR TVRDÝ
SÝR ZRAJÍCÍ
SYROVÁTKA
TVAROH NÍZKOTUČNÝ
TVAROH POLOTUČNÝ
TVAROH TUČNÝ
MLÉKO NESVAŘENÉ
MLÉKO NÍZKOTUČNÉ
MLÉKO PLNOTUČNÉ
SMETANA KE ŠLEHÁNÍ

Vejce a těstoviny

Kyselinotvorné Zásadotvorné
NUDLE CELOZRNNÉ NEVAJEČNÉ
NUDLE CELOZRNNÉ VAJEČNÉ
NUDLE NEVAJEČNÉ
NUDLE VAJEČNÉ
VEJCE CELÉ
VAJEČNÝ BÍLEK
VAJEČNÝ ŽLOUTEK

Rostlinné tuky a oleje

Neutrální
MARGARIN
MARGARIN POLOTUČNÝ
OLEJ ARAŠÍDOVÝ
OLEJ BODLÁKOVÝ
OLEJ OLIVOVÝ
OLEJ SOJOVÝ
OLEJ SLUNEČNICOVÝ
OLEJ Z JADER HROZNŮ
OLEJ Z KUKUŘIČNÝCH KLÍČKŮ
OLEJ Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ
OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ
TUK KOKOSOVÝ
TUK PALMOVÝ
Živočišné tuky
Neutální
MÁSLO
MÁSLOVÁ POMAZKA
SÁDLO
Ryby a mořské plody
Kyselinotvorné
GARNÁTY
HALIBUT
HUMR
LANGUSTA
LOSOS ČERVENÝ
LOSOS UZENÝ
MATJES FILETY
MOŘSKÝ JAZYK
MUŠLE
OKOUN ČERVENÝ
PLATÝS
PSTRUH
PSTRUH UZENÝ
ŠKEBLE
TRESKA SVĚTLÁ
TRESKA SKVRNITÁ
ÚHOŘ ČERSTVÝ
ÚHOŘ UZENÝ
ÚSTŘICE
UZENÝ SLEĎ

Drůbež a zvěřina

Kyselinotvorné
HUSA
JELEN
KACHNA
KRÁLÍK
KRŮTA
KRŮTÍ PRSNÍ ŘÍZEK
KUŘECÍ PRSA
KUŘECÍ STEHNA
SRNKA
ZAJÍC

Maso a vniřnosti

Kyselinotvorné
HOVĚZÍ JÁTRA
HOVĚZÍ JAZYK
HOVĚZÍ MASO
JEHNĚČÍ MASO
TELECÍ BRZLÍK
TELECÍ JÁTRA
TELECÍ JAZYK
TELECÍ MASO
VEPŘOVÁ JÁTRA
VEPŘOVÝ JAZYK
VEPŘOVÉ LIBOVÉ
VEPŘOVÉ STŘEDNÍ TUČNÉ
VEPŘOVÉ TUČNÉ

Masné výrobky a uzeniny

Kyselinotvorné
BAVORSKÁ SEKANÁ
UHERSKÝ SALÁM
ČAJOVKA
ČAJOVÁ POMAZÁNKA
JÁTROVÝ SALÁM
KABANOS
KLOBÁSA
SALÁM LOVECKÝ
SALÁM MĚKKÝ
SALÁM TRVANLIVÝ
ŠPEK PROROSTLÝ
ŠPEKÁČKY
ŠUNKA DUŠENÁ
ŠUNKA UZENÁ
ŠUNKOVÝ SALÁM
VÍDEŇSKÉ PÁRKY

Obilniny

Kyselinotvorné Zásodotvorné
POHANKA
JEČMEN
JEČNÉ KROUPY
KRUPICE
ZELENÁ BEZLEPKOVÁ PŠENICE
OVESNÉ VLOČKY
PŠENICE
PŠENIČNÉ OTRUBY
MUSLI
RÝŽE BÍLÁ, LEŠTĚNÁ
RÝŽE PARBOILED
ŽITO
PROSO (JÁHLY)
RÝŽE PŘÍRODNÍ (NATURAL)

Chléb a pečivo

Kyselinotvorné
BAGETY A HOUSKY
HOUSKY CELOZRNNÉ
CHLÉB CELOZRNNÝ
CHLÉB PŠENIČNÝ
CHLÉB TOUSTOVÝ
KNACKEBROT

Detoxikace celerem
Celer je nejen chutná zelenina přidávaná zejména do polévek, ale také výborné léčivo. Působí detoxikačně na celý organismus, má protirakovinné účinky a údajně také zvyšuje potenci. Jedlý je nejen kořen, ale také nať s listy.

Celer, nať

Celer a jeho odrůdy

Celer je kořenová zelenina, která se pěstuje ve třech odrůdách: celer bulvový (kořenový), řapíkatý a listový. Nejvíce se pěstuje celer bulvový. Kromě kořenu jsou jedlé také listy celeru.

Celer - historie a současnostCeler znali už staři Egypťaně a k nám se dostal v 17. století. Dnes je jeho pěstování rozšířeno po celém světě.

Celer a jeho složení

Celer obsahuje látky, které odpuzují bakterie a plísně, spoustu vitamínu C, ale i vitamin A, B, E a K.

Z minerálních látek je v této zelenině zastoupen draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo a jód.

Celer a jeho léčivé účinky

  • povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání
  • ostraňuje zácpu
  • ničí bakterie
  • působí detoxikačně na celý organismus
  • působí proti horečkám
  • rychle hojí vředy
  • posiluje mozek a nervovou soustavu
  • pomáhá rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách
  • rozpouští hleny při rýmě
  • snižuje krevní tlak
  • pomáhá v léčbě dny, revmatismu a artritidy
  • prospívá vlasům a pokožce
  • zvyšuje potenci
  • má protirakovinné účinky
  • působí proti alergickým projevům a vyrážkám
  • působí proti překyselení organismu
  • je vhodný pro diabetiky

Celer v kuchyni

Před konzumací celer vždy pod vodou dobře vydrhněte, oloupejte a vložte do okyselené vody, aby nezčervenal. Vařit jej můžete i se slupkou. Celer lze použít do polévek, do salátů, omáček, pod maso. Můžete jej jíst vařený i nevařený.

ZDROJ:mineralfit.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů