Kyselinotvorné a zásadotvorné potraviny....
Chcete se detoxikovat? Použijte celer.
Zelenina a houby | |
Kyselinotvorné | Zásadotvorné |
CHŘEST KAPUSTA RŮŽIČ |
ARTYČOKY PAMPELIŠKOVÝ SALÁT |
Ovoce | |
Zásadotvorné | |
ANANAS AVOKÁDO ANGREŠT BANÁNY BEZ ČERNÝ BORŮVKY BROSKVE DATLE FÍKY ČERSTVÉ FÍKY SUŠENÉ GRANÁTOVÁ JABLKA GRAPEFRUIT HORZNOVÉ VÍNO HRUŠKY JABLKA JAHODY KAKI KIWI MANDARINKY MALINY MANGO MARACUJA MERUŇKY MELOUN MEDOVÝ MELOUN VODNÍ NEKTARINKY OSTRUŽINY PAPÁJA POMERANČE RYNGLE RYBÍZ ČERNÝ RYBÍZ ČERVENÝ ŠVESTKY TŘEŠNĚ VIŠNĚ |
|
Ořechy a semena | |
Kyselinotvorné | Zásadotvorné |
KEŠU OŘÍŠKY KOKOSOVÝ OŘECH LÍSKOVÉ OŘÍŠKY LNĚNÁ SEMÍNKA PARA OŘECHY PINIOVÁ JÁDRA PISTÁCIE STUDENTSKÁ SMĚS VLAŠSKÉ OŘECHY |
KAŠTANY JEDLÉ MANDLE SEZAMOVÁ SEMÍNKA SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA TYKEV - JÁDRA |
Luštěniny |
|
Kyselinotvorné | Zasadotvorné |
ČOČKA FAZOLE BÍLÉ FAZOLE ČERVENÉ KONZERVOVANÉ HRÁCH VOJTĚŠKA |
SOJOVÉ BOBY SOJOVÉ VÝHONKY SOJOVÝ SÝR (TOFU) |
Mléko a méčné výrobky |
|
Kyselinotvorné | Zásadotvorné |
JOGURT KEFÍR MLÉKO KYSELÉ PODMÁSLÍ SMETANA KYSANÁ SÝR NA KRÁJENÍ SÝR OVČÍ SÝR PLÍSŇOVÝ SÝR TAVENÝ SÝR POLOTVRDÝ SÝR TVRDÝ SÝR ZRAJÍCÍ SYROVÁTKA TVAROH NÍZKOTUČNÝ TVAROH POLOTUČNÝ TVAROH TUČNÝ |
MLÉKO NESVAŘENÉ MLÉKO NÍZKOTUČNÉ MLÉKO PLNOTUČNÉ SMETANA KE ŠLEHÁNÍ |
Vejce a těstoviny |
|
Kyselinotvorné | Zásadotvorné |
NUDLE CELOZRNNÉ NEVAJEČNÉ NUDLE CELOZRNNÉ VAJEČNÉ NUDLE NEVAJEČNÉ NUDLE VAJEČNÉ VEJCE CELÉ VAJEČNÝ BÍLEK |
VAJEČNÝ ŽLOUTEK |
Rostlinné tuky a oleje |
|
Neutrální | |
MARGARIN MARGARIN POLOTUČNÝ OLEJ ARAŠÍDOVÝ OLEJ BODLÁKOVÝ OLEJ OLIVOVÝ OLEJ SOJOVÝ OLEJ SLUNEČNICOVÝ OLEJ Z JADER HROZNŮ OLEJ Z KUKUŘIČNÝCH KLÍČKŮ OLEJ Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ TUK KOKOSOVÝ TUK PALMOVÝ |
|
Živočišné tuky | |
Neutální | |
MÁSLO MÁSLOVÁ POMAZKA SÁDLO |
|
Ryby a mořské plody | |
Kyselinotvorné | |
GARNÁTY HALIBUT HUMR LANGUSTA LOSOS ČERVENÝ LOSOS UZENÝ MATJES FILETY MOŘSKÝ JAZYK MUŠLE OKOUN ČERVENÝ PLATÝS PSTRUH PSTRUH UZENÝ ŠKEBLE TRESKA SVĚTLÁ TRESKA SKVRNITÁ ÚHOŘ ČERSTVÝ ÚHOŘ UZENÝ ÚSTŘICE UZENÝ SLEĎ |
|
Drůbež a zvěřina |
|
Kyselinotvorné | |
HUSA JELEN KACHNA KRÁLÍK KRŮTA KRŮTÍ PRSNÍ ŘÍZEK KUŘECÍ PRSA KUŘECÍ STEHNA SRNKA ZAJÍC |
|
Maso a vniřnosti |
|
Kyselinotvorné | |
HOVĚZÍ JÁTRA HOVĚZÍ JAZYK HOVĚZÍ MASO JEHNĚČÍ MASO TELECÍ BRZLÍK TELECÍ JÁTRA TELECÍ JAZYK TELECÍ MASO VEPŘOVÁ JÁTRA VEPŘOVÝ JAZYK VEPŘOVÉ LIBOVÉ VEPŘOVÉ STŘEDNÍ TUČNÉ VEPŘOVÉ TUČNÉ |
|
Masné výrobky a uzeniny |
|
Kyselinotvorné | |
BAVORSKÁ SEKANÁ UHERSKÝ SALÁM ČAJOVKA ČAJOVÁ POMAZÁNKA JÁTROVÝ SALÁM KABANOS KLOBÁSA SALÁM LOVECKÝ SALÁM MĚKKÝ SALÁM TRVANLIVÝ ŠPEK PROROSTLÝ ŠPEKÁČKY ŠUNKA DUŠENÁ ŠUNKA UZENÁ ŠUNKOVÝ SALÁM VÍDEŇSKÉ PÁRKY |
|
Obilniny |
|
Kyselinotvorné | Zásodotvorné |
POHANKA JEČMEN JEČNÉ KROUPY KRUPICE ZELENÁ BEZLEPKOVÁ PŠENICE OVESNÉ VLOČKY PŠENICE PŠENIČNÉ OTRUBY MUSLI RÝŽE BÍLÁ, LEŠTĚNÁ RÝŽE PARBOILED ŽITO |
PROSO (JÁHLY) RÝŽE PŘÍRODNÍ (NATURAL) |
Chléb a pečivo |
|
Kyselinotvorné | |
BAGETY A HOUSKY HOUSKY CELOZRNNÉ CHLÉB CELOZRNNÝ CHLÉB PŠENIČNÝ CHLÉB TOUSTOVÝ KNACKEBROT |
Celer, nať
Celer je kořenová zelenina, která se pěstuje ve třech odrůdách: celer bulvový (kořenový), řapíkatý a listový. Nejvíce se pěstuje celer bulvový. Kromě kořenu jsou jedlé také listy celeru.
Celer - historie a současnostCeler znali už staři Egypťaně a k nám se dostal v 17. století. Dnes je jeho pěstování rozšířeno po celém světě.
Celer a jeho složení
Celer obsahuje látky, které odpuzují bakterie a plísně, spoustu vitamínu C, ale i vitamin A, B, E a K.
Z minerálních látek je v této zelenině zastoupen draslík, vápník, sodík, hořčík, fosfor, železo a jód.
Celer a jeho léčivé účinky
- povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání
- ostraňuje zácpu
- ničí bakterie
- působí detoxikačně na celý organismus
- působí proti horečkám
- rychle hojí vředy
- posiluje mozek a nervovou soustavu
- pomáhá rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách
- rozpouští hleny při rýmě
- snižuje krevní tlak
- pomáhá v léčbě dny, revmatismu a artritidy
- prospívá vlasům a pokožce
- zvyšuje potenci
- má protirakovinné účinky
- působí proti alergickým projevům a vyrážkám
- působí proti překyselení organismu
- je vhodný pro diabetiky
Celer v kuchyni
Před konzumací celer vždy pod vodou dobře vydrhněte, oloupejte a vložte do okyselené vody, aby nezčervenal. Vařit jej můžete i se slupkou. Celer lze použít do polévek, do salátů, omáček, pod maso. Můžete jej jíst vařený i nevařený.
ZDROJ:mineralfit.cz