Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Jogurt pro vaše zdraví

24.03.2012  |  93× přečteno      vytisknout článek

Jogurt pro vaše zdraví

Kde se vzal první jogurt?

První jogurt vznikl náhodným kysáním, pravděpodobně při kontaktu s bakteriemi, které se nacházely uvnitř vaku z kozí kůže, v němž bylo přepravováno mléko. Bakterie, v kombinaci s teplým prostředím ve vaku, vytvořily vhodné prostředí pro mléčné kysání. K původnímu způsobu výroby se vztahuje i dnešní název "jogurt". Pochází z tureckého yogurt, což znamená zkvašené mléko.

Co všechno jogurt obsahuje?

Při své relativně nízké energetické hodnotě je jogurt bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a různých vitaminů skupiny B.

Polotučný jogurt má obsah tuku kolem 3 %, většina jiných potravin obsahuje tuk v podstatně větším množství. Například vejce obsahují 11 % tuku, uzeniny 35 až 50 %, máslo 80 %, maso obsahuje 20 až 40 % tuku.

Dále obsahuje jogurt také živé kultury. Klasický jogurt obsahuje dvě živé jogurtové kultury: Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Bakteriální kultury obsažené v jogurtu pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry. Obnovuje tyto bakterie po léčbě antibiotiky a chrání organismus před průjmovými onemocněními.

Některé jogurty obsahují také probiotika, která také příznivě ovlivňují naše zdraví.

Připravte si domácí jogurt

Na občasnou výrobu domácího jogurtu není třeba vlastnit speciální spotřebič, stačí si připravit několik skleniček. Dále potřebujete asi litr mléka, jedno kondenzované mléko a jeden bílý jogurt s živou kulturou. Myslete na to, že živá kultura má ráda teplo, když je v chladnu, není aktivní. Proto smíchejte mléko s kondenzovaným mlékem a ohřejte směs na 50 stupňů. Poté ji rozlijte do skleniček, uzavřete a vložte do předehřáté trouby (rovněž na 50 stupňů) a pečte minimálně 3 hodiny. Nechcete-li jogurt bílý, dejte předtím na dno kousky ovoce nebo marmeládu. Jste-li alergičtí na kravské mléko, vyrobte si stejným způsobem jogurt z kozího mléka. Ten má nepopiratelnou výhodu v tom, že se varem nesráží. Hodí se tak na přípravu teplých omáček a pokrmů.

Bílý, ovocný, nebo např. s cereáliemi?

Rozdíl mezi bílým a ovocným jogurtem není jen v chuti, ale i v tom, co si do něj výrobce může dovolit přidat. Pro výrobu bílého jogurtu je striktně dané, že se do něj nesmí zakomponovat žádná nemléčná složka - je tedy tvořen čistě jen z mléka a jogurtové kultury. Pokud je do výrobku přidán škrob nebo jiné zahušťovadlo, nejedná se již o jogurt, ale jogurtový dezert nebo krém. Do ovocných jogurtů výrobci často přidávají navíc např. želatinu, stabilizátory, aroma a další látky.

PROTO JE IDEÁLNÍ, KDYŽ ČASTĚJI KONZUMUJETE PRÁVĚ JOGURT BÍLÝ, který si můžete sami doma doplnit ovocem, oříšky nebo medem.

Na závěr jeden jogurtový recept:

Jogurtový hřbet

Suroviny:

450 g

bílého jogurtu

a 200 g polohrubé mouky, 160 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 balíčky kypřícího prášku do pečiva, tuk na vymazání formy a mouka na vysypání

Na ozdobení:

200 g jahod, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 sáček červeného želé na dorty v prášku

Postup přípravy:

Žloutky vyšleháme s oběma cukry do pěny, přidáme jogurt, mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na srnčí hřbet a pečeme cca 35 minut při teplotě 170 °C. Upečený hřbet vyklopíme a necháme vychladnout. Mezitím rozmixujeme dvě třetiny jahod, smícháme je s želé rozpuštěným podle návodu na obalu, nalijeme na vychladlý hřbet. Po ztuhnutí ozdobíme šlehačkou a zbylými jahodami.

ZDROJ: www.visnaturae.cz, www.kuchyne.dumazahrada.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist