Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Korektní sardinky

16.06.2012  |  zdroj: Víkend  |  142× přečteno      vytisknout článek

Korektní sardinky

Drobná stříbrná tělíčka sardinek jsou skvělou volbou pro pánev nebo gril hned z několika důvodů: kromě skvělé chuti a přívětivé ceny patří mezi ryby, které nejsou na seznamech živočichů, jimž hrozí vyhynutí. Můžete je tedy jíst bez výčitek svědomí.

Ty budeš vařit ze sardinek?" vytřeštil na mě oči kamarád, když jsem mu začala líčit recept, o který se chci podělit se čtenáři Víkendu. Bylo mi celkem jasné, co mu asi tak proběhlo hlavou: sardinky v tomatě vyskládané v krabičce, rybičková pomazánka servírovaná na letních táborech... Můj známý prostě patří mezi ty, kteří mají sardinky v šuplíku "ty malé potvory z plechovky", a proto nechápal, proč jimi chci mučit ostatní. Italové nebo Francouzi by naopak zase jen stěží chápali tuhle sardinkofobii. Sardinky jsou totiž pro ně oblíbenou rybou ke grilování nebo jiným rychlým úpravám.

Tyhle stříbřité rybičky, které se pohybují v poměrně velkých hejnech, mají jemné maso intenzivní chuti. A navíc jsou absolutně jednoduché na přípravu - opečené se dají jíst i s jemnými kůstkami, filetování tedy spočívá jen v tom, že je rozříznete napůl a ušmiknete jim hlavičku. A rozhodně nemusíte sardinky zbavovat kůže.

Jak konkrétně sardinky udělat? Jediná rada, jíž byste se měli držet, je - rychle. Nevelká těla těchto rybek jsou hotová za chvilku, a bylo by proto zbytečné je držet na pánvi dlouho. Filety jsou připravené k podávání za pár minut, pokud je chcete dělat vcelku, netrvá to o moc déle.
Skvělou partií je pro sardinky na talíři citron - jeho svěží chuť jde dobře k intenzivní chuti masa rybiček a maličko ji zjemní. Turci podávají sardinky opečené a zakápnuté olivovým olejem s citronovou šťávou a petrželkou.

Skvělé jsou sardinky také s rozličnými saláty, a to nejen listovými. V mojí oblíbené úpravě (a dnešním receptu) se na talíři sejdou s cuketami a kapary. Ani v tomhle případě ovšem nechybí svěží zálivka z citronu a oleje, doplněná ještě čerstvými bylinkami dvou chutí a trochou dijonské hořčice.

Důvody, proč jíst sardinky, ovšem nejsou jenom labužnické. Sardinky patří k nejlevnějším rybám, jaké se vůbec dají koupit, účet od nich byl položkou, nad níž strážce naší redakční pokladny spokojeně zabručel něco o tom, ať z nich vařím častěji. Čerstvé a v docela slušné kondici se kromě specializovaných obchodů dají pořídit ve větších pobočkách Tesca. Čímž jim nechci dělat reklamu, jen je prostě nikde jinde pravidelně nemívají.

Druhý negastronomický důvod, proč si sardinky pouštět do kuchyně častěji než jiné ryby, je ekologie. Řada ryb, které jíme, včetně tolik oblíbené tresky, totiž patří na seznam ohrožených živočichů.

Mezi nejohroženější druhy patří podle informací Organizace OSN pro výživu a zemědělství kromě tresky obecné třeba také treska skvrnitá, ančovičky, mečoun nebo tuňák. V poslední době na seznam přibyli i losos obecný, okoun mořský či platýz atlantský. Sardinky ovšem patří k druhům, jichž se ohrožení netýká, naopak v některých částech světových oceánů jsou přemnožené. Pokud se tedy rozhodnete grilovat sardinky místo lososa, znamená to, že nejen ušetříte svoji peněženku, ale také že je vaše volba "politicky korektní" a šetříte přírodu.

Pečené sardinky s cuketami
(rozpis na 4 porce)

20 čerstvých sardinek
4 menší cukety
1 hrst petrželkových listů
1 hrst mátových lístků
6 lžic naložených kaparů
4 menší stroužky česneku
1 lžíce dijonské hořčice
šťáva z 1 citronu
olivový olej

Cukety nakrájíme na plátky a lehce opečeme na oleji. Z citronové šťávy, oleje, utřeného česneku a hořčice připravíme dresink. Zakapeme jím opečené cukety a přimícháme kapary a najemno nasekané bylinky. Necháme ležet v chladnu.

Sardinky očistíme a naporcujeme na filety. V pánvi rozehřejeme olej a sardinky na něm krátce opečeme - na straně, kde je kůže, stačí dvě minuty, na druhé necelá minuta.

Cuketový salát připravíme na talíř, poklademe opečenými sardinkami a servírujeme s bagetou.

AUTOR: Petra Pospěchová


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist