Čtvrtek, 28. března 2024

Inspekce životního prostředí by měla nově kontrolovat i půdu

Inspekce životního prostředí by měla nově kontrolovat i půdu

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) by měla nově kontrolovat i znečišťování zemědělské půdy. Rozšíření kompetencí v oblasti ochrany kvality zemědělské půdy obsahuje návrh novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Pokud se inspekci rozšíří kompetence, pravděpodobně vzroste i počet inspektorů, řekl dnes ČTK náměstek ministra životního prostředí Vladimír Mana. Jejich navýšení ale podle něj závisí i na podobě služebního zákona.

O kolik specialistů inspekce posílí, zatím není jasné. Letos pracovalo na inspekci 557 lidí. "Je velmi pravděpodobné, že bude navýšen počet inspektorů ČIŽP, ale konkrétní počet je v jednání," řekl ČTK šéf inspekce ČTK Jan Slanec.

Inspektoři by měli podle Many nově kontrolovat, zda půda není znečišťována nepovolenými přípravky. Tak jako v jiných případech, budou ukládat opatření k nápravě, kontrolovat jejich plnění a také pokuty. Odebírat by kvůli znečištění měli i vzorky půd. Inspekce by podle návrhu měla také pořizovat informace o půdě a předávat je do evidence informací o kvalitě půdy. Novela zákona je ale zatím v legislativním procesu.

"Nový pracovník musí projít vstupním vzděláváním, po roce musí složit specializační zkoušku před komisí a až teprve poté je inspektorem, který může samostatně vykonávat činnost," řekl Slanec. Výchova dobrého inspektora podle něj trvá minimálně rok.

Inspekce už v rámci resortního připomínkového řízení novely navrhla zvýšení počtu zaměstnanců pro celou republiku. Podle Slance by se na kontrolách podíleli inspektoři ochrany vod a odpadového hospodářství.

Letos hospodařila inspekce se zhruba 292 miliony korun. V prvním pololetí roku dostala od svého zřizovatele, ministerstva životního prostředí, více peněz na opravy a provozní náklady. Pokud by se rozšířila inspekci působnost, rozpočet by nejspíš podle Slance vzrostl.

Inspekce měla v posledních letech problém zejména ve velkých městech udržet mladé inspektory kvůli neatraktivním platovým podmínkám. Až 70 procent zaměstnanců ČIŽP je starších 40 let. Průměrný plat zaměstnance, z nichž většina jsou vysokoškoláci, se pohybuje kolem 26.000 korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů