Pátek, 29. března 2024

Rybáři a producenti ryb dostanou z evropskéhofondua národních zdrojů o 135 milionů víc než v předešlém období

Rybáři a producenti ryb dostanou z evropskéhofondua národních zdrojů o 135 milionů víc než v předešlém období

Vláda dnes schválila Operační program Rybářství 2014 - 2020, který jí předložil ministr zemědělství Marian Jurečka. Rybáři a producenti ryb dostanou v příštích sedmi letech přibližně 1,1miliardy korun, zatímco v předešlém období2007 - 2013 to bylo 975 milionů korun. Zaměření dotací bude širší, nově o ně budou moci požádat začínající rybáři nebopodnikatelé, kteří chtějí například nakoupit rybochovná zařízení.

Rybáři a producenti ryb můžou v příštích letech počítat s širším zaměřením dotací z nového OP Rybářství, který dnes schválila vláda.

,,V příštích sedmi letech budou z evropských dotací ve větší míře podpořeni například začínající rybáři na rozjezd svého podnikání. Dnes schválený program bude zaměřenýmimo jiné také rozvoj rybářské turistiky a důslednější zpracovávání údajů o akvakultuře," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Přibližně 1,1 miliardy korun určených v příštích letech pro OP Rybářství poslouží také k modernizaci a výstavbě zpracoven ryb, nebo recirkulačních zařízení a průtočných systémů pro chov ryb.

Kromě zhruba855 milionů korun zajištěných z evropského rozpočtu, doplní operační program i peníze z národních zdrojů. Podle typu dotace to bude od 10 do 25 % z českého rozpočtu.

,,Cílem programuRybářství je zlepšit postavení českých producentů ryb na evropském trhu, zvýšit produkci, propagovat rybníkářství a podpořit uplatňování inovací a vědeckých poznatků v praxi.Upřednostňovány budou takové způsoby hospodaření, které přispívají ke zlepšení životního prostředí a biologické rozmanitosti," uvedl ministr Jurečka.

Hynek Jordán

ředitel Odboru komunikace MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů