Pátek, 19. dubna 2024

Půda není nuda, ověří učitelé na konferencích

Půda není nuda, ověří učitelé na konferencích

Jak představovat žákům život v půdě a jak využít samotnou půdu k výuce i hrám? To bude téma dvou Konferencí k environmentální výchově, které pořádá brněnská Lipka pro pedagogy mateřských, základních i středních škol.

Lipka zve pedagogy na Konference k environmentální výchově již tradičně, letos se jich zúčastní víc než dvě stovky pedagogů. Konference určená pro pedagogy základních a středních škol se bude konat ve středu 5. listopadu a letos nabídne program již popatnácté. Dvanáctý ročník konference pro pedagogy mateřských škol se uskuteční o den později, ve čtvrtek 6. listopadu. Obě konference proběhnou v Administrativním a školicím centru Jihomoravského kraje na ulici Cejl v Brně a záštitu nad nimi převzal náměstek hejtmana Stanislav Juránek.

Na konferenci pro žáky vystoupí například Ladislav Miko z Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele, který bude mluvit o kvalitě zemědělské půdy, či Jaroslav Záhora z Mendelovy univerzity s příspěvkem o současných problémech půdy. Pedagogové mateřských škol se zase mohou těšit na vyprávění o půdě předního českého půdního biologa Ivana Hadriána Tufa z Univerzity Palackého v Olomouci či představení několika projektů třeba o netradičním pěstování plodin i bez přístupu k volné půdě.

Program pro pedagogy přinese nejen poznatky o půdě, ale také řadu tipů, jak ji zábavně představovat mladším i starším žákům. Součástí obou konferencí je blok praktických dílen, při nichž se pedagogové mohou zúčastnit různých výukových programů, pozorovat půdní organismy pomocí binokulárních lup nebo si vyzkoušet na vlastní kůži, jak se dá pomocí půdy s dětmi tvořit. ,,Konference nabídnou učitelům především velké množství inspirace. Představíme například projekt kompostování za pomoci žížal přímo na chodbách školy. Žáci se tak nejen učí, jak likvidovat organický odpad, ale je to ta nejlepší názorná ukázka fungování rozkladných procesů v půdě. Tento projekt gymnázia v Zastávce u Brna přijede představit učitel Radek Malý," uvádí Markéta Machátová, jedna z organizátorek konferencí.

Více informací o konferencích a podrobný program naleznete na www.lipka.cz/konev a www.lipka.cz/konvicka.


Datum konání:

Konference k environmentální výchově - 5. listopadu 2014, 8-16 hodin

Konference k environmentální výchově v MŠ - 6. listopadu 2014, 8-16 hodin

Místo konání obou konferencí:

Administrativní a školicí centrum JMK, Cejl 73, Brno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů