Sobota, 20. dubna 2024

Nová verze RSPO - platnost již od dubna 2015!

V listopadu 2014 byla zveřejněna nová verze standardu RSPO - Roundtable on Sustainable Palm Oil - trvale udržitelné hospodaření s palmovým olejem. Termín platnosti již od dubna 2015.

Nová verze RSPO - platnost již od dubna 2015!

RSPO je nezisková organizace a celosvětový program pro trvale udržitelný rozvoj hospodaření s palmovým olejem a sdružuje zúčastněné strany od výrobců palmového oleje, zpracovatelů, obchodníků, maloobchodníků, bank a investorů. Bureau Veritas je schváleným členem s akreditací k výkonu auditů a vydáváním certifikátů v České a Slovenské republice.

V posledním období se zvyšuje požadavek na RSPO certifikaci udržitelnosti výrobků, které obsahují složky palmového oleje nebo jeho různé deriváty. Částečně to způsobila i změna legislativy označování potravin, která vyžaduje označení konkrétního původu oleje, nestačí jen obecně deklarovat rostlinný olej. Povědomí spotřebitelů o problémech při pěstování palem a následné výrobě palmového oleje způsobují upřednostňování jiných typů olejů a vyhýbání se výrobkům s palmovými složkami.

Významní globální hráči s podporou některých národních vlád si uvědomují problémy při pěstování a získávání palmového oleje a také negativní ohlas spotřebitelů.Proto přijímají na národních úrovních závazky podpoření udržitelného dodavatelského řetězce palmových výrobků. Například v Německu, Anglii, Holandsku, Belgii a Francii směřují k jasné podpoře k 100% využívání palmového oleje z udržitelných zdrojů. Mezi organizace, které přijaly tyto závazky, patří např. Dm-drogerie markt GmbH + Co. KG, Henkel Wasch- und Reinigungsmittel GmbH, Kaufland Stiftung & Co. KG, LIDL Stiftung & Co KG, Nestlé Deutschland AG, Rewe Group, Unilever Deutschland GmbH, Dutch Federation of Food Industry (FNLI), Dutch Association of Animal Feedstock (Nevedi), Association of Dutch producers of Food Oil and Fat (Vernof), British Retail Consortium (BRC), Food and Drink Federation (FDF), British Association for Chemical Specialities (BACS)

Zdroj: http://www.rspo.org/certification/national-commitments

Výrobky se značkou RSPO prokazují:
- trvale udržitelné hospodaření
- sociální zodpovědnost
- osvědčené zemědělské metody
- sledovatelnost pohybu napříč dodavatelským řetězcem

JAKÉ JSOU HLAVNÍ ROZDÍLY mezi starou a novou verzi standardu?

5.3.32 S cílem minimalizovat náklady, zjednodušit certifikaci pro "mikro" dodavatele (organizace, které využívají velmi málo tj méně než 1000 kg palmového oleje ročně), a podpořit jejich využívání udržitelného dodavatelského řetězce mění se systém certifikace těchto organizací. Pro mikro dodavatele budou povinné pouze certifikační a recertifikační audity, přičemž organizace namísto dozorových auditů bude moci využít možnost pouze zaslání deklarace přímo organizaci RSPO.

5.3.7. Interní audity musí být plánovány a provedeny ještě před získáním certifikace.

Zúčastněte se semináře a dozvíte se potřebné informace k aktualizovanému vydání normy.

TERMÍN
28.5. 2015 od 9,00 hod.

Více:
http://www.bvtraining.cz/nabidka-kurzu/potravinarsky-prumysl/rspo-program-udrzitelnost-palmoveho-oleje/

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Petra Kuncová
Training Coordinator

BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.
Olbrachtova 1, CZ-140 02 Praha 4
Tel.: +420 210 088 268, mob.: +420 731 611 638
petra.kuncova@cz.bureauveritas.com

BUREAU VERITAS poskytuje certifikaci RSPO pro prokázání zodpovědného hospodaření s palmovým olejem. Po úspešném auditu získáte certifikát, který bude vložen na www.rspo.org.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů