Pátek, 29. března 2024

Mezi včelstvy si svou daň každoročně vybírají i pesticidy. V loňském roce jich bylo otráveno kolem osmi set

Mezi včelstvy si svou daň každoročně vybírají i pesticidy. V loňském roce jich bylo otráveno kolem osmi set

S příchodem léta začalo včelařům období prvního stáčení medu. Včelařům napoví, jaká bude jeho letošní produkce. Dostatek kvalitního medu je do velké míry dan také tím, jak včely dokáží čelit různým nemocem a parazitům. Zabijákem včelstev je ale i sám člověk. Podle Státní veterinární správy bylo postiženo pesticidy a dalšími chemickými postřiky využívanými v českém zemědělství na 800 včelstev, zatímco v roce 2013 to bylo kolem 450.

Z údajů krajských veterinárních správ vyplývá i meziroční nárůst v počtu včelařů, jejichž včelstva byla zasažena. V předloňském roce to bylo 37, o rok později 56 takto postižených včelařů. ,,Samotných případů otrav včel jsme řešili v posledních dvou letech přibližně stejný počet. Letos těchto případů evidujeme prozatím čtrnáct, z toho téměř polovina na Vysočině a v Plzeňském kraji," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Zdaleka nejčastěji ošetřovaným porostem, který včelám způsobuje vážné zdravotní problémy, jsou lány řepky. Přitom ale spotřeba pesticidů a dalších chemických přípravků českými zemědělci dlouhodobě neklesá. ,,Drtivá většina tuzemských zemědělců stále dává přednost chemii před čistě organickými látkami, která taková rizika nenesou. Situace je navíc o to komplikovanější v případě, když zemědělci chemikálie pro postřik mixují. Toxické účinky takového koktejlu nikdo nezná, neboť zákon toto riziko neřeší a nikdo jej proto nekontroluje," vysvětlil David Palán z Asociace pro bezpečné potraviny s tím, že podíl zemědělců, kteří používají látky výhradně na přírodní bázi je v České republice pouze kolem jednoho procenta.

Mezi nejohroženější včely patří takzvané létavky, které opouštějí úl, aby sbíraly pyl a nektar na výživu ostatních včel v úlu a na tvorbu medových zásob. Otrava se ale nemusí projevit bezprostředním uhynutím hmyzu, dokázat proto přímou souvislost toxické látky s úmrtím včel nemusí být jednoduché.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů