Pátek, 29. března 2024

Za únik kejdy do potoka dostala společnost na Jihlavsku pokutu

Za únik kejdy do potoka dostala společnost na Jihlavsku pokutu

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany vod v Havlíčkově Brodě uložili pokutu 150.000 korun společnosti Lactoenergo za únik závadných látek do Železného potoka poblíž Kamenice u Jihlavy. ČTK to sdělila mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Lactoenergo s udělením pokuty souhlasí. Podle jednatele Stanislava Vorálka látky unikly kvůli technické závadě.

Asi 50 metrů krychlových směsi kejdy, hnoje a rostlinných zbytků po zpracování v bioplynové stanici se dostalo kvůli poruše vypouštěcího ventilu ze skladovací ocelové nádrže firmy v polovině dubna. Závadné látky se dostaly až do řeky Jihlavy ve vzdálenosti 4,5 kilometru od zdroje úniku. Znečištění se v celém úseku projevilo výrazným zabarvením vod do černa, uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě Jan Panský.

Podle Vorálka by za normálních okolností uniklé látky zůstaly v nejbližším okolí skladovacích jímek. "Jiný právnický subjekt se však bez našeho souhlasu napojil na naši dešťovou kanalizaci, a látky proto dotekly až do Kamenického potoka. Udělali jsme opatření, aby se podobná věc neopakovala. Budeme požadovat o uvedení kanalizace do původního stavu, případné další kroky uvážíme," řekl Vorálek.

V souvislosti s případem pokračuje se společností Lactoenergo další správní řízení o pokutě za porušení povinností v oblasti ochrany přírody a krajiny. Vzhledem k tomu, že dosud nebylo ukončeno, nemůže ČIŽP sdělit další podrobnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů