Úterý, 19. března 2024

21. říjen - Den původních odrůd jablek

21. října můžeme všichni, kterým není lhostejné kulturní dědictví, oslavit den původních odrůd jablek. Tento svátek se slaví od roku 2000 a je inspirován dnem zvaným Apple Day, slaveným ve Velké Británii. Staré odrůdy jednoznačně představují naše kulturní dědictví a jablka jsou u nás původní a hlavní ovoce. Jabloň (Malus domestica) je naše královna ovocných stromů.

21. říjen - Den původních odrůd jablek

Našim předkům skýtala jablka hlavní zdroj ovoce a zdraví po celou zimu. Ovocnáři vyšlechtili odrůdy ideální pro zdejší klima, měli mnohaleté zkušenosti s jejich pěstováním. Vysazovány byly původní vysokokmenné odrůdy, které byly zároveň dlouhověké a odolné. Nyní těmto starým a opuštěným sadům či stromům u cest hrozí zánik, protože podnikatelé zkupují zanedbanou půdu, levné pozemky a ty jsou zdrojem dotací. Nám na pultech obchodů leží jablka dovážená ze Španělska nebo Itálie. Zavařeniny, marmelády a sirupy dělá už jen pár babiček ze setrvačnosti pro svá vnoučata. Ubývá také těch, kteří se o ovocné stromy dovedou postarat, nebo dokonce poznat jejich odrůdy. Všichni známe z hypermarketů jen moderní odrůdy dovážených jablek, a proto se hlavně po nich ptáme v zahradnictvích, když si jdeme koupit jabloň na svou zahradu. Většinou nás ani nenapadne, že sedmdesátileté stromy, které nám rostou za vesnicí ve zpustlých a divočinou pohlcených sadech, jsou hodnotná místní odrůda.

Také obec, která se rozhodne velebit veřejné prostranství, dnes spíše sáhne po univerzálních tújích a smrcích, než po odrůdách ovocných stromů, které jsou úzce svázány s historií jejich regionu. Proč obce nevysazují ovocné aleje a stromořadí do krajiny? Návrat ovocných vysokokmenů je velmi důležitým a nepostradatelným historickým prvkem zdejší krajiny, především z hlediska krajinného rázu. Taková alej lemující cestu dotváří a obohacuje stávající ekosystém. Dnes máme už málo možností projít se jabloňovou alejí, která v každém ročním období nabízí nečekanou krásu svých květů, listů či vůni a chuť sladkých, barevných plodů. To souvisí i s otázkou proč zmizely moštárny, sušárny ovoce a likérky?

Mnohé staré odrůdy jsou přizpůsobivé místu, plodí spolehlivě i v horších podmínkách, stromy jsou otužilé vůči mrazu a většinou odolné vůči různým chorobám. Některé si svojí výtečnou chutí nezadají s moderními jabloněmi, např. stará odrůda Matčino, Grávštýnské červené, Kalvil bílý i zimní, nebo téměř zapomenutá jablka Sudetská Reneta, Panenské české, Řehtáč soudkovitý - to jsou odrůdy skutečně pro labužníky. Tyto jabloně jsou produktem přírody a člověka, kterému stálo za to je pěstovat třeba i několik století. Určitě věděl proč. Měli bychom k nim mít úctu, k odrůdám jako takovým a ke starým stromům.

V kulturní krajině se stalo zvykem stromy sázet. Pokud si ji chceme zachovat, zkuste i vy oslavit Den původních odrůd jablek tím, že tento podzim na svém pozemku zasadíte jabloň, dobře však zvažte kterou. Při tom nezapomeňte na vhodné životní podmínky stromku, vhodné stanoviště, dostatek prostoru a času. Pokud máte jabloní na své zahradě dostatek a bohatou letošní úrodu, oslavte tento den třeba vlastními mošty.

Zdroj: Ekocentrum Kavyl

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů