Pátek, 19. dubna 2024

3. prosinec - Mezinárodní den bez pesticidů

Mezinárodní den bez pesticidů je každoročně vyhlašován organizací Pesticide International Network. V tento den si připomínáme havárii, ke které došlo v noci 3. prosince 1984 v továrně na pesticidy v indickém městě Bhopálu. Slaví se od roku 1998, kdy byla v Rotterdamu přijata Rotterdamská úmluva o postupu předchozího souhlasu pro určté nebezpečné látky a pesticidy v mezinárodním obchodu.

3. prosinec - Mezinárodní den bez pesticidů

Česká republika tuto úmluvu podepsala v New Yorku dne 22. června 1999. Cílem úmluvy je podporovat sdílenou odpovědnost a společné úsilí smluvních stran v mezinárodním obchodu s určitými nebezpečnými chemickými látkami a pesticidy za účelem ochrany lidského zdraví a životního prostředí před možným poškozením a přispívat k jejich používání, které je šetrné k životnímu prostředí, usnadněním výměny informací o jejich vlastnostech, zabezpečením vnitrostátního rozhodovacího procesu o jejich dovozu a vývozu a rozšiřováním těchto rozhodnutí mezi smluvní strany.

Od Bhópálu se díky rychlému rozmachu zemědělství po celém světě celosvětové používání pesticidů více než zdvojnásobilo na více než čtyři miliony tun ročně. A to navzdory vědeckému výzkumu, který jasně ukazuje, že používání chemicky syntetizovaných pesticidů je jedním z hlavních důvodů dramatického poklesu opylujícího hmyzu - často označovaného jako ,,vymírání včel". Většina kvetoucích rostlin na celém světě je závislá na opylovačích, včetně téměř všech druhů pěstovaných jako ovocné nebo zeleninové odrůdy. Ztráta opylovačů má proto vážné důsledky pro ekosystémy, ve kterých žijí, a zároveň ohrožuje globální produkci potravin i naši budoucí potravinovou bezpečnost. V některých zemích dramatický úbytek přirozených opylovačů vytvořil situaci, kdy se nyní musí opylení provádět ručně: příklady zahrnují pěstování mučenky v Brazílii a také mandlové plantáže v Číně.

Biologická rozmanitost není jedinou obětí používání pesticidů. Pesticidy mají nezanedbatelné negativní účinky na půdu, vodu a lidské zdraví. Každý rok navíc trpí následky náhodné otravy pesticidy kolem 41 milionů lidí - toto číslo zahrnuje ty, kteří pracují v samotném zemědělství, i obyvatele okolních komunit. Nedávná čísla Světové zdravotnické organizace (WHO) také ukazují, jak pesticidy hrají hlavní roli ve stovkách tisíc sebevražd, kvůli dostupnosti těchto vysoce toxických látek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů