Úterý, 23. dubna 2024

K zákazu kožešinových farem zaujala vláda neutrální postoj

K zákazu kožešinových farem zaujala vláda neutrální postoj

K návrhu několika desítek poslanců z různých stran na zákaz kožešinových farem zaujala vláda na svém dnešním zasedání neutrální postoj. Vyplývá to výsledků jednání kabinetu zveřejněných na internetu. Podle návrhu by se od roku 2017 nesměly zakládat nové farmy a do konce roku 2018 by měly ukončit svojí činnost dosavadní podniky. Zákaz by se neměl týkat chovů králíků, kde je kožešina pouze vedlejším produktem.

"Chovat a usmrcovat zvířata primárně za účelem získávání kožešin je v 21. století těžko přijatelné. Nemluvě o tom, že podmínky držení naprosto neodpovídají etologii chovaných druhů," řekl již dříve spolupředkladatel novely zákona na ochranu zvířat proti týrání poslanec Robin Böhnisch (ČSSD).

V návrhu stanoviska pro vládu stálo, že kabinet v obecné rovině souhlasí s východisky, z nichž předložený návrh vychází. Poukazuje však na některé problémy, které předloha přináší. Jde například o ustanovení zákona, které umožňuje legálně zabít zvíře, pokud jde o využití produktů zvířete chovaného pro produkci kožešin. Toto ustanovení přitom poslanecký návrh nemění a podle vlády bude nutné ho upravit, aby nebylo s návrhem v rozporu.

Také dvouletá lhůta pro ukončení činnosti současných farem není podle vlády podložena odpovídajícími rozbory, které by vycházely z reálného ekonomického stavu farem v tuzemsku. Podle názoru vlády také poslanecký návrh zakazuje výrobu určitého výrobku, a proto bude nutné, aby ho schválila Evropská komise. Bude proto třeba odložit jeho účinnost, aby k němu mohl případně vyjádřit své stanovisko i jiný členský stát EU.

Nejčastěji se v ČR na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je zpracováno přibližně 20.000. Počet farem se dlouhodobě snižuje. Podle veterinářů jich ještě v roce 2000 fungovalo 26. V Česku je nyní aktivních devět farem, loni skončil chov ve Zbýšově a chov lišek v Křižanovicích. Tam ale podle Státní veterinární správy (SVS) pokračuje chov norků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů