Čtvrtek, 28. března 2024

První demonstrační a výuková vertikální zahrada v Praze

Dne 22. 3. 2016 proběhlo v zahradnickém učilišti v Komořanech slavnostní otevření vertikální zahrady.

První demonstrační a výuková vertikální zahrada v Praze

Při té příležitosti byl uspořádán veřejný workshop, jehož účastníci si mohli vyzkoušet, jak se rostliny do vertikální zahrady sází. Realizátorem tohoto projektu je Ekocentrum Koniklec ve spolupráci s Ing. Zuzanou Klusovou a Speciálním učilištěm pro žáky s více vadami.

Vertikální zahrada je systém umožňující ozelenění svislých ploch, zejména fasád domů. Vertikální zahrada v zahradnickém učilišti v Komořanech pokrývá asi 7,5 m2 východní fasády učiliště a je možné si ji prohlédnout z ulice Palmetová. Je tvořena systémem kapsiček z geotextilie, který je zavěšen na samonosné konstrukci. Kapsičky slouží jako květináče, do kterých se umístí anorganický substrát a sazenice rostlin. Takto svisle orientovaný záhon, navíc umístěný pod přesahem střechy, nemůže efektivně využívat vláhu od dešťů, a je tedy zavlažován automatickým závlahovým systémem. Na zavlažování je používána dešťová voda, která je shromažďována v podzemní nádrži.

Konstrukce vertikální zahrady byla instalována již koncem roku 2015, s jejím osázením však bylo třeba počkat na jaro.

Horní část vertikální zahrady osázela Ing. Zuzana Klusová, která je dodavatelem vertikální zahrady a průkopníkem tohoto inovativního způsobu ozelenění v ČR. Tato část zahrady je nejsušší a je přístupná pouze po žebříku, proto zde byly umístěny suchomilné bezúdržbové rostliny. Ve spodní části vertikální zahrady pokračovali v sázení rostlin žáci a učitelé. Každý žák si mohl vytvořit vlastní kapsu s rostlinami dle svého výběru, kapsu si označil jmenovkami se svým jménem a názvy rostlin, které zde umístil a v budoucnu o ni bude pečovat.

vertikální

Před začátkem workshopu zbývalo stále ještě dost prázdných kapes, aby si na nich sázení mohli vyzkoušet také účastníci veřejné akce. Někteří si přišli pouze vyslechnout krátké povídání o tomto projektu i o vertikálních zahradách obecně, které zaznělo na úvod workshopu, a prohlédnout si dílo. Jiní se nadšeně pustili do sázení, takže po skončení akce zůstalo prázdných posledních pár kapes.

Žáci a učitelé zahradnického učiliště budou sledovat, kterým květinám se na vertikální zahradě dobře daří a budou je dle potřeby doplňovat či vyměňovat. Mají v plánu pěstovat zde i zeleninu. Přejeme jim, aby se brzy mohli těšit z bohaté sklizně.

Článek vznikl v rámci projektu ,,Počítáme s vodou" financovaného z Programu švýcarsko-české spolupráce a za podpory Ministerstva životního prostředí ČR. Více informací na téma HDV najdete na www.pocitamesvodou.cz a v případě dotazů kontaktujte naše poradce na poradna@ekocentrumkoniklec.cz.

Autor: Marie Nehasilová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů