Úterý, 19. března 2024

Třináct farem otevře své brány veřejnosti. Projekt Poznej svého farmáře startuje třetí ročník

Třináct farem otevře své brány veřejnosti. Projekt Poznej svého farmáře startuje třetí ročník

Seznámit se s výrobci kvalitních potravin z malých rodinných farem a nahlédnout do fungování jejich hospodářství mohou lidé v rámci projektu ,,Poznej svého farmáře." Akce Ministerstva zemědělství se letos koná na třinácti místech po celérepublice, odstartuje 4. června na Rodinné ekofarmě Polná v Karlovarském kraji.

Projekt, spuštěný před dvěma lety, má za cíl pomoci malým rodinným farmám s propagací jejich kvalitních potravinářských výrobků a zlepšit možnosti prodeje, tedy i ekonomiku farmy.

,,Právě malá hospodářství často produkují ty nejkvalitnější potraviny, navíc za příznivé ceny. Veřejnost o nich ale mnohdy neví, i proto se jim v rámci akcí Poznej svého farmáře snažíme pomoci s propagací a přilákat tak nové zákazníky," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zatímco v prvním roce se do akce, zaměřené především na rodiny s dětmi, zapojilo pět farem, loni už lidé mohli navštívit třináct míst napříč celou republikou. Stejný počet farem se otevře i letos. V loňském roce navštívilo tyto akce téměř 24 000 lidí, stejný počet očekáváme i letos. Na projekt Poznej svého farmáře je v letošním roce vyčleněno 4 719 000Kč včetně DPH.Letos se pořizuje materiál a předměty, které budou použitelné i v dalších letech

,,Pro návštěvníky jde o skvělou možnost, jak si najít místo pro pravidelný nákup kvalitních
a čerstvých farmářských produktů v blízkosti svého bydliště. Zemědělci si zase mohou zajistit pravidelný odbyt a stálé zákazníky,"
uvedl ministr Jurečka.

Letošní ročník odstartuje v sobotu 4. června na Rodinné ekofarmě Polná, která se specializuje na ekologický chov masného skotu, koní, ovcí, ale také hus, kachen a slepic. Program na jednotlivých farmách a statcích je vždy podobný - návštěvníci si mohou prohlédnout hospodářství, seznámit se s provozem a výrobou farmářských produktů, ochutnat je a samozřejmě mají možnost je i zakoupit. V programu ale nechybí ani hry pro děti a hudební vystoupení.

Letošní novinkou je propagace sladkovodních ryb. Na jednotlivých farmách budou kuchaři
v mobilním stánku prezentovat recepty ze sladkovodních ryb, způsoby jejich zpracování
a bude zde i možnost ochutnávky. Vstup na všechny akce je zdarma.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů